Science fiction bokhandeln – en annorlunda bokhandel

Välkommen till Science fiction bokhandeln, en liten och annorlunda kedja men med många år på nacken och en etablerad plats i bokbranschen.

Science fiction bokhandeln började som en skandinavisk förening för science fiction på 60-talet men under slutet på 80-talet lämnade Science fiction bokhandeln föreningen bakom sig och bildade det aktiebolag de är idag.

Det är en liten fristående kedja med endast tre butiker i hela landet – Malmö, Göteborg och Stockholm. Trots den lilla skalan, om man jämför med exempelvis Akademibokhandeln eller Ugglans boklådor, har Science fiction bokhandeln en stor omsättning och många trofasta kunder.

Den lilla kedjan ger också Science fiction bokhandeln ett helt annat arbetssätt när det gäller inköp än de större kedjorna som vi är vana vid i bokbranschen. Dessa har till exempel ingen central ledning i den bemärkelsen som styr vilka böcker som köps in.

– Vi är ett antal inköpare knutna till olika förlagssystem och distributörer världen över. Vi försöker ta in det vi tror kan sälja inom våra genrer, och ha lite koll på så att vi inte tar in samma titlar till olika priser från olika ställen. Inköparna är ganska självgående och har stor individuell frihet och ansvar. Är det något inköparen tror på inom en genre hen gillar kan vi beställa lite extra för att pusha för det i butik, berättar David på science fiction bokhandeln.

Även om Science fiction bokhandeln är ganska fria att bestämma vilka böcker som köps in har de trots allt ett system som de följer och är man inte knuten till Förlagssystem kan det vara lite svårare att få in sin bok hos dem.

– Om du som ny författare hamnar på ett förlag knutet till Förlagssystem (det är därifrån vi beställer alla svenska böcker) och vi inte redan har boken är det enklast att bara höra av sig och fråga om vi kan ta in den. Det brukar inte vara några större problem om det är en science fiction- skräck- eller fantasyroman. Är du inte utgiven på ett förlag knutet till Förlagssystem är det knepigare, men inte omöjligt. Ta kontakt med oss och fråga. Vi tar in en del egenutgivet med jämna mellanrum.

Trots en föränderlig bokbransch med många nya aktörer så ser Science fiction bokhandeln ändå väldigt positivt på framtiden och tror inte att försäljningen kommer att påverkas väsentligt, mer än att deras försäljning av DVD-filmer möjligen kommer minska eller försvinna helt. Fast som för alla andra så finns det givetvis utmaningar inför framtiden.

– Det finns flera utmaningar. Att få kunder att komma in till oss istället för att köpa böckerna från konkurrenter online är visserligen en, men kanske inte den största utmaningen. Det tror jag istället är att få plats med allt i sortimentet, något vi försöker så gott vi kan trots att det är en omöjlighet. För att konkurrera med andra måste vi ha ett så brett sortiment som möjligt, så att kunden oavsett vad hen vill åt kan hitta det eller något liknande substitut. Men vi har begränsade butiksytor jämfört med våra konkurrenter på nätet, som kan ha stora lagerytor på ett helt annat sätt än vad vi.

FAKTA
Namn: Science fiction bokhandeln
Grundades: senare 80-tal
Ägare: En ledningsgrupp på ett mindre antal individer
Mest sålda böcker: storslagen fantasy och science fiction, samt ungdomsböcker i stil med Harry Potter och Enders spel
Boktips: Karin Tidbecks vridna noveller i Jagannath, som blandar märkliga science fiction- och fantasyinslag med en tydlig skandinavisk prägel.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL