Grim förlag – det lilla förlaget med oanade djup

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det lilla halländska förlaget Grim förlag ger ut lättillgänglig litteratur med oanade djup. Och förläggaren, tillika ägaren, Annika Bengtsson har inga planer på att expandera alltför mycket.

Grim förlag såg dagens ljus 2011 när förläggaren Annika Bengtsson bestämde sig för att ge ut sin roman Snökupan på egen hand. Efter flera utgivna böcker via hybridförlag kände hon att det var lika bra att köra sitt eget race och behålla all kontroll över sina alster själv.
Sedan starten 2011 har Grim förlag gett ut tio titlar fördelat mellan fem olika författare. Det är Annika Bengtsson själv som avgör vilket manus som antas hos Grim eftersom hon är ensam ägare, men hon har stor hjälp i kollegan och redaktören Joanna Björkqvist som tar över när Annika anser att ett manus berör.

– Om blicken börjar flacka medan jag läser och jag letar efter själ att göra något annat då kommer inte det manuset ut på Grim, berättar Annika Bengtsson.
Grim förlag är ett traditionellt förlag som bekostar utgivningen när ett manus väl antagits. Men när kostnaderna är intjänade blir det vinstdelning mellan författaren och förlaget, där Grim ger den största delen av vinsten till författaren.


ANNONS


Ibland kommer det in en del spontanmanus till förlaget men om man skriver barn- och ungdomsböcker, fantasy, skräck, kokböcker eller lyrik ska man inte skicka till Grim förlag då de valt att inte ge ut dessa genrer. Annars är i stort sett alla typer av manus välkomna.

2015 har Grim förlag hunnit med en hel del och vid det här laget har det redan utkommit tre titlar; Joanna Björkqvists reportagebok Våra älskade orkade inte leva, Björn Jutendahls roman Bara business och Elisabeth Lindströms I sorgens famn, en skildring av första året efter sonens självmord. Men nu är det stopp. Åtminstone för ett tag. Nästa utgivning är nämligen inte planerad förrän till våren 2016 och då är det förläggaren Annika Bengtssons egna verk som står på tur.

Bokbranschen står mitt i en tid av omkastningar och förändringar. Det har knappast varit enklare att ge ut sin bok än det är nu. Detsamma gäller att starta ett förlag, det går både snabbt och enkelt att registrera sitt nya företag och sedan är det i stort sett bara att köra. Men Annika Bengtsson ser inte detta som något negativt.

– Tvärtom. Jag tror att mindre förlag har betydligt lättare för att överleva när det händer saker i branschen. Fast jag tycker lite synd om alla blivande författare eftersom det är många som vill tjäna pengar på dem. Rent praktiskt har det aldrig varit så lätt som nu att ge ut en bok och det kommer mycket skräp.

ANNONS

Hos Grim förlag varierar böckernas upplagor och kan ibland hamna på långt över tusen exemplar men vanligast är det med en förstaupplaga på ca 500 exemplar. Annika Bengtsson trycker hellre upp nya efterhand som de säljer slut.

För Annika, som har ett förflutet inom tidningsbranschen och flera utgivna böcker innan hon valde att starta sitt eget förlag, var förlagsnamnet Grim ett givet val. Det står för Gris i motvind, vilket symboliserar den minst sagt turbulenta bokbranschen. Den lilla grisen som blev förlagslogga har hon ritat sedan hon var sexton år.
Att Grim förlag inte har för avsikt att bli ett stort förlag känner sig Annika stensäker på och har så varit sedan starten 2011.

– Grim vill vara ett litet förlag som ger ut lättillgänglig litteratur med oanade djup. Så hoppas jag att det kommer att vara även om fem år. Det kommer inte att vara många författare på förlaget men förhoppningsvis ett par, tre till utöver de som redan ger ut på Grim i dag.

Eftersom Grim ger ut så pass blandad litteratur kan Annika Bengtsson inte välja bara en bok att rekommendera från sitt förlag utan hon tycker att det som avgör är vilken bok man föredrar och vilket humör man är på.

– Som hängmattebok väljer jag Bara business av Björn Jutendahl, den som vill ha något lite svårtuggat ska läsa Sorgbägare av Annika Bengtsson och den som vill bära med sig starka berättelser om människor ska absolut inte missa Våra älskade orkade inte leva av Joanna Björkqvist.

FAKTA
Grundades: 2011
Ort: Mellbystrand
Aktuell utgivning: Elisabeth Lindström: I sorgens famn
Kommande utgivning: Roman av Annika Bengtsson (2016)
Tidigare utgivningar: Snökupan, Kråkprinsessan, Glömskelunden, Mellan raderna, Sorgbägare, Cayenne – kryddpojken med bett, samtliga av Annika Bengtsson, Närmare dig, Våra älskade orkade inte leva, av Joanna Björkqvist, Bara business av Björn Jutendahl, I sorgens famn av Elisabeth Lindström. Enbart i e-boksformat: Och natten är lång och svår, Systrarna Jönsson (noveller), Stendöd i Prag (noveller), Midsommarnattsdrömmen (noveller), samtliga av Annika Bengtsson, samt Skönt förvirrad kvinna av Anna Maria Schyman.
Motto: Kvalitet är ett nyckelord men mottot är Lättillgängligt men med oanade djup.

retired2@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.