fbpx

Welt Literature Prize till Haruki Murakami

Haruki Murakami blev utsedd till vinnare av litteraturpriset som årligen delas ut av den tyska tidningen Die Welt. Priset har delat ut sedan 1999 och Murakami blev den förste japanske författaren som fått äran att mottaga priset samt vinstsumman på 10 000 euro.

Under prisutdelningen pratade Murakami om hoppet för en bättre värld, och de tankar om en värld i fred som föddes men försvann ganska snart efter fallet av Berlinmuren 1989. Murakami drog paralleller mellan det uppdelade Tyskland och händelserna som nu äger rum i Hongkong, terrorism och krigen i Mellanöstern.

– Murar är en symbol som separerar människor, och som separerar värderingar från varandra. En mur blir till slut ett fast system, som förkastar logiken från andra system, ibland våldsamt, säger Murakami till tidningen Asahi Shimbun.

ANNONS

– En vägg med etnisk grund, med religiös grund, en vägg av intolerans, av fundamentalism, en vägg av girighet, en vägg av rädsla. Är vi oförmögna att leva utan ett system av väggar?

Murakami har genom sitt författarskap alltid varit driven av just tankar på murar, direkta och indirekta, och hur de påverkar de människor som tvingas rätta sig efter dem.

– När en vägg till slut rivs ned, ser världen annorlunda ut och vi kan dra en pust av lättnad, för att sedan upptäcka att en annan vägg har rests i en annan del av världen, sade Murakami under prisceremonin i Berlin.

Murakami avslutade sitt tal genom att sända ett meddelande till de protesterande i Hongkong som han anser kämpa mot en ”vägg av ett politiskt system”, och uppmuntrade dem att låta deras tanke kring framtiden bli verklighet genom att kämpa igenom den vägg som begränsar dem som befolkning.

Murakami har under sin tid som författare blivit väldigt hyllad och att en så betagande författare skulle få detta pris var att utse en vinnare som genom sitt författarskap vill påverka människor att tro på sig själva, att tro på möjligheten till något annat och att tro på kraften hos den kollektiva människan.

Murakamis senaste bok på svenska heter Den färglöse herr Tazaki och gavs ut på Norstedts förlag under våren med lysande recensioner. För er som ännu inte läst denne annorlunda och fängslande författare, är det kanske dags att börja nu?

Foto: Elena Seibert
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se

Stäng meny