fbpx

Bokmässan 2015 bjuder på ungerskt tema

Bokmässan 2014 är över sedan några veckor, och årets upplaga var särdeles lyckad! Med ett besökarantal på strax över 97 000, 822 utställare och ca 3250 programpunkter visade bok- och biblioteksmässan upp en bred bild av bokbranschen och bjöd på både intressanta seminarier, fascinerande föreläsare och givande diskussioner.

2014 års upplaga av bokmässan blev även den mest internationella hitintills, och fokus låg till stor del på Brasilien och brasiliansk litteratur vilket visade sig i många av programpunkterna.

I kölvattnet av detta har man även släppt temat för kommande år, och meddelar att 2015 års upplaga av Bokmässan kommer att ha fokus på Ungern. Temat har satts och kommer att genomföras i samarbete med det ungerska kulturinstitutet Balassi-institutet. Ungern är ett land med en lång och stark litterär tradition och Emöke Andersson Lipcsey, Balassi-institutets representant i Sverige, är glad över beslutet:

ANNONS

– Det är tredje året i rad som Ungern deltar på Bokmässan. Vårt mål som fokusland är att spegla den mångfald som kännetecknar den ungerska litteraturen och synliggöra alla, oavsett ålder, kön eller grupptillhörighet. Vi vill också ge den svenska publiken en mångfacetterad bild av det ungerska samhället och en inblick i aktuella samhällsfrågor. Vi är övertygade om att kulturen är en bro mellan människor och länder, en bro som binder ihop. Att vara fokusland på ett forum som har en trettioårig tradition är en unik möjlighet till ökad förståelse och fördjupade relationer mellan olika kulturer och länder. Vi känner oss hedrade och ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med Bokmässan och alla andra samarbetspartner.

I samband beskedet om 2015 års temasatsning kunde man även meddela att den ungerske författaren Péter Esterházy redan tackat ja till att medverka på kommande års Bokmässa, något som självklart är extra glädjande.

Bokmässan 2015 kommer dock inte stanna vid enbart Ungern, utan man utökar det internationella siktet och kommer även att ha ett undertema som kallas Röster från Island, där isländska författare kommer att medverka i givna forum.

ANNONS

År 2006 hade Bokmässan yttrandefrihet som huvudtema, något som kommer att återspeglas även i 2015 års upplaga av bokmässan. I ett samarbete med Göteborgs universitet har Bok & Bibliotek startat ett projekt som sträcker sig fram till 2016, för att uppmärksamma att Tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Det är med bakgrund i detta som man också kommer att uppmärksamma yttrandefriheten under Bokmässan 2015. Anna Falck, VD för Bok & Bibliotek, berättar om den kommande satsningen:

– Nu gör vi återigen en stor satsning och bjuder in andra aktörer som arbetar med yttrandefrihetsfrågor att bygga temat tillsammans med oss. Syftet är att uppmärksamma vikten av det fria ordet och att skapa en internationell dialog om tryckfrihet och yttrandefrihet.

Bokmässan 2015 kommer alltså att bjuda på ett brett, internationellt fokus och ta upp frågor som är både intressanta, givande och högst aktuella. Att diskutera just yttrandefrihet känns viktigt i världen vi lever i, och kommer på många plan kunna beröra människor. Detta, i kombination med att rikta fokus mot andra länders litteratur och berättartraditioner, tror vi på Boktugg kan vara en given kombination och det är med glädje vi ser fram emot Bokmässan 2015.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Statistik och fotografi från bokmassan.se
Foto: Niklas Maupoix

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.