Roseanna / Mannen som gick upp i rök

Roseanna / Mannen som gick upp i rök
Serie Roman om ett brott
Författare
Medverkande
Förlag Pocketförlaget
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatExcess
SpråkSvenska
Antal sidor695
Vikt116 gr
Utgiven2012-11-02
SABHc
ISBN 9789186953416
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Stor nyhet i litet format!
Denna utgåva ges ut i det nya kvalitetformatet excess, som kombinerar lätthet, varaktighet och bekvämlighet. Bokens storlek är endast 8x12 centimeter och är tillverkad enligt gammal boktradition med trådbunden rygg.


Avdagatagen genom strypning, tänkte Martin Beck. Han satt och bläddrade igenom en bunt fotografier som Ahlberg rotat fram ur röran på skrivbordet. Bilderna föreställde slussbassängen, mudderverket, gripskopan i närbild, liket på presenningen och på en bänk i bårhuset. Martin Beck lade fotot han haft i handen framför Ahlberg och sa: Vi kan låta beskära och retuschera den här bilden där hon är uppsnyggad. Sedan kan vi sätta igång med dörrknackning. Är hon härifrån borde väl någon känna igen henne.

Ett kvinnolik fiskas upp ur sjön Boren. Hon är mördad, har utsatts för grovt våld, är omkring tjugoåtta år och har ett födelsemärke på vänstra låret. Vem är hon och vem har mördat henne? Martin Beck och hans kollegor har inte mycket att gå efter. Utredningen blir omfattande men långsamt tar bilden av mördaren form. Eftersom bevisen är borta sedan länge måste Beck ta till ett lockbete för att få den misstänkte att avslöja sig.

Roseanna är den första av de berömda böckerna med kriminalpolisen Martin Beck.


Ansiktet var så fullständigt uttryckslöst att bilden måste härröra från en fotoautomat. Martin Beck la ifrån sig registerkortet och såg frågande på den rödhårige. Alf Matsson har försvunnit, sa mannen med stor emfas. Jaså. Och efterlysningarna har inte gett något resultat? Det har inte sänts ut någon efterlysning. Och det skall inte bli någon heller, sa mannen fånstirrande.

Martin Becks skärgårdssemester med familjen avbryts tvärt då han tvingas återgå i tjänst. En känd svensk journalist har försvunnit spårlöst i Ungern och Beck åker till Budapest för att på ett diskret sätt söka efter honom - och riskerar därmed sitt eget liv.

Mannen som gick upp i rök är den andra, fristående delen i serien Roman om ett brott.

Maj Sjöwall (f.1935) och Per Wahlöö (1926-1975) är författarparet som tillsammans skrev de älskade och kritikerrosade böckerna om kommissarie Martin Beck. Denna klassiska och stilbildande svit om tio polisromaner, "Roman om ett brott", utkom mellan 1965 och 1975. De har översatts till 25 språk och lade de grunden för den moderna kriminalromanen böcker som sedan dess varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare.