Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer. Ds 2017:39

Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer. Ds 2017:39
Serie Ds 2017
Författare
Förlag Norstedts Juridik
GenreJuridik
FormatBZ
SpråkSvenska
Antal sidor50
Vikt116 gr
Utgiven2017-09-01
ISBN 9789138246627
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Enligt förslagen i Ds:n skulle kuratorers legitimerade yrkestitel bli hälso- och sjukvårdskurator. Syftet med förslaget är främst att öka patientsäkerheten och grunden för legitimationen föreslås bli en yrkesexamen för hälso- och sjukvårdskuratorer. En sådan examen bedöms kunna leda till en mer nationellt likformig kompetens bland kuratorer och att kuratorskompetensen bättre kan anpassas till yrket.

Föreslår också en övergångsbestämmelse för redan yrkesverksamma kuratorer om de genomgått en socionomutbildning eller annan likvärdig utbildning och har varit yrkesverksamma i minst fem år, alternativt i två år och har en relevant vidareutbildning.

Kuratorlegitimationen skulle innebära att även kuratorer i privat verksamhet omfattas av reglerna om skyldighet att föra journal, en skyldighet de inte omfattas av i dag. Legitimation för kuratorer skulle på så vis föra med sig att den vård som patienter får av yrkesgruppen blir mer patientsäker och av högre kvalitet, oavsett i vilken verksamhetsform den bedrivs.

Köp ditt eget exemplar och ta del av förslagen i sin helhet!