Borgmästare: Dietgurun Michael Mosley hittad död

Sista bilden på Michael Mosley, från en övervakningskamera i onsdag. Foto: HANDOUT/TT.

Michael Mosley har hittats död på den grekiska ön Symi. Öns borgmästare var själv ute och letade och hittade den världsberömda dietgurun.
– Vi zoomade med kamerorna och såg att det var han, säger Eleftherios Papakaloudoukas till nyhetsbyrån AP.

Borgmästaren Eleftherios Papakaloudoukas uppger att Mosleys kropp hittades vid 10-tiden lokal tid av honom och ett grekiskt tv-team som anlitats för att filma i ett område som kunde vara en möjlig fyndplats.

De befann sig på en båt när de såg något som kunde vara en kropp på land – och larmade myndigheterna.

Mosley hittades 20 meter ovanför stranden Agia Marina. Enligt Papakaloudoukas verkade kroppen ha fallit nerför ett stup och landat mot ett staket. Några stenar låg på kroppen.

Området är otillgängligt och ska också vara ”fullt av ormar”, enligt borgmästaren.

Det var vid lunchtid i onsdags som den världsberömda läkaren och författaren Michael Mosley försvann under en vandring på den grekiska ön Symi, där han var på semester med sin fru Clare. Mosley gav sig iväg på en vandring på egen hand och utan sin mobiltelefon.

Byn Pedi där Mosley sågs för sista gången. Foto: ANTONIS MYSTILOGLOU/AP/TT.

Sedan har dess har räddningstjänsten letat efter honom till sjöss och på land med stora resurser, däribland dykare, drönare, helikoptrar och enheter från kustbevakningen.

Med hjälp av övervakningsfilmer kunde det snart slås fast att Mosley vandrat ner från bergen och nått fram till byn Pedi, som ligger vid kusten, och sedan ut på en mer krävande vandringsled upp i bergen. Men där upphörde spåren.

Michael Mosley, 67, var läkaren från grunden, men blev ett världsberömt namn som författare och programledare i tv. Bland annat var han en stor förespråkare för intermittent fasta och lanserade populära dieter som 5:2 och 16:8 för drygt tio år sedan, vilket gjorde honom känd i Sverige.

Många av hans böcker har getts ut på svenska och han har flitigt förekommit i svenska medier.

Boktuggs fotnot: I november 2023 släpptes hans bok Mosleys 30 bästa hälsotips (Bonnier Fakta).

Text: MIKAEL FORSELL/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.