Diamantbeprydd Capote-klassiker säljs för 16 miljoner

Truman Capotes roman från 1958 finns i ett dyrt exemplar. Arkivbild: AP/TT.

Ett unikt diamantprytt exemplar av Truman Capotes kortroman ”Frukost på Tiffany’s” är till salu för 1,5 miljoner dollar, motsvarande 16 miljoner kronor, på en bokmässa i New York.

Över 1 000 diamanter på nästan 30 carat pryder omslaget. De har lagts ut på ett sätt som liknar en del av Manhattans gatunät – mer specifikt korsningen femte avenyn och 57:e gatan, där det berömda lyxvaruhuset ligger. Tiffany’s markeras på omslaget med en safir.

Det är brittiska bokbindaren Kate Holland som har designat omslaget, uppbackad av bokhandeln Lux Mentis och juvelhandeln Bentley and Skinner.

Frukost på Tiffany’s släpptes 1958 och blev en stor framgång för Capote. Tre år senare filmatiserades den med Audrey Hepburn i rollen som den glamorösa partytjejen Holly Golightly.

I år är det 100 år sedan Truman Capote föddes. Han dog 1984. Tidigare i år släpptes tv-serien ”Feud: Capote vs the Swans” på HBO Max, som handlar om hur New York-societeten vände sig mot den skvallersjuke författaren.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.