Anna-Lena Laurén prisas av Svenska Akademien

Anna-Lena Laurén. Pressbild: OKSANA JUSJKO.

Journalisten och författaren Anna-Lena Laurén tilldelas Ida Bäckmans stipendium för 2024, av Svenska Akademien.

Hon har arbetat som korrespondent för både finsk och svensk media, och framför allt varit stationerad i Moskva och Sankt Petersburg. Bland annat har hon arbetat för finska YLE, Svenska Dagbladet och från 2016 för Dagens Nyheter. 2023 tvingades hon att lämna Ryssland, och är sedan dess korrespondent i Ukraina.

Hon har tidigare erhållit priser som Topeliuspriset, Stora journalistpriset i Finland, Jolopriset och Pennskaftspriset.

Laurén har skrivit böcker som De är inte kloka, de där ryssarna. Ögonblicksbilder från Ryssland (2008), ”Ukraina – gränslandet” med Peter Lodenius, (2015) och ”Sammetsdiktaturen. Motstånd och medlöperi i dagens Ryssland” (2021).

Stipendiesumman är 115 000 kronor.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL