Fotopris dras tillbaka – inte rätt fotograf

Cato Lein. Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY/TT.

Svenska fotografers förbund drar tillbaka priset för Årets fotobok från fotografen Cato Lein. Detta sedan det framkommit att flera bilder i boken inte är tagna av honom själv.

Flera av bilderna i den prisvinnande fotoboken ”Northern silence” av Cato Lein är tagna av andra fotografer än honom själv. Därför drar nu Svenska fotografers förbund tillbaka det prestigefulla priset Årets fotobok från honom.

Förbundet skriver till Sveriges Radios ”Kulturnytt” att upphovsrätten är en grundläggande förutsättning för att få priset, och att man ser mycket allvarligt på att detta förbisetts.

Cato Lein är en av Sveriges mest kända porträttfotografer och boken tilldelades i fjol fotobokspriset för sin ”poetiska och dramatiska skildring av nordligaste Norge”.

Men på tisdagen framkom det att flera av bilderna är sådana som Cato Lein köpt på loppmarknad, tagna av andra fotografer. Enligt Lein har han visat loppisbilderna för sin förläggare, men att det aldrig var tanken att ha med dem i boken. Ändå hamnade de där.

– Jag tappade lite kontrollen för att formgivaren satt på Island och förläggaren i Marseille. Det är pinsamt för mig, men samtidigt finns det inget uppsåt, har han tidigare sagt till radion.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL