Irländska Paul Lynch får Bookerpriset 2023

Paul Lynch vinner Bookerpriset 2023 med "Prophet Song". Foto: ALBERTO PEZZALI/AP/TT.

2023 års Bookerpris går till irländska Paul Lynch, 46. Han tilldelas priset för romanen Prophet Song.

Boken Prophet Song utspelar sig i Dublin och berättar den dystopiska historien om en familj som försöker överleva i en värld där demokratiska normer satts ur spel.

Lynch säger att boken inspirerats av kriget i Syrien och den efterföljande flyktingkrisen. Det är första gången Lynch får priset, rapporterar BBC.

Juryn motiverar sitt val med att man letade efter en roman med en vision, som ”påminner oss om att vi är mer än bara oss själva, påminner oss om allt som är värt att bevara”.

Andra nominerade var Paul Murray för ”The Bee Sting”, Chetna Maroo för ”Western Lane”, Paul Harding för ”This Other Eden”, Jonathan Escoffery för ”If I Survive You” samt Sarah Bernstein för ”Study for Obedience”.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet. Prissumman är på 50 000 pund motsvarande runt 655 000 kronor.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL