Tiktok-ägaren vill publicera böcker

Hashtaggen Booktok har skapat bästsäljande författare. Nu ger sig företaget bakom Tiktok in i förlagsbranschen. Arkivbild: Tali Arbel.

Att som författare bli viral på Tiktok kan leda till enorma försäljningssuccéer. Nu vill Bytedance, företaget bakom sociala medier-appen, själva ge ut böcker.

Bytedance började under året uppvakta självpublicerande romanförfattare, och erbjöd ett tusental dollar för bokrättigheter. Det skriver New York Times.

Bland annat kontaktades Tricia O’Malley, en storsäljande kärleksroman-författare som har gett ut ett fyrtiotal böcker, med ett erbjudande om 3 500 dollar per bok – mindre än hennes enskilda titlar drar in i månaden, enligt artikeln.

Bytedance vill själva inte gå ut med mer detaljer kring förlagsplanerna, skriver New York Times. I april registrerade Bytedance varumärket 8th Note Press, som enligt beskrivningen ska ”skapa ett ekosystem där människor kan hitta, köpa, läsa och recensera böcker”.

Den populära hashtaggen booktok på Tiktok har bidragit till att hajpa några av de bäst säljande författarna just nu – det senaste året har hashtaggen visats över 91 miljarder gånger.

Trots att förlagsverksamheten inte är igång ännu, har initiativet skapat spänning i litteraturvärlden. Bland annat lyfts en oro att företaget kan lyfta sina egna författare på Tiktok, och missgynna dem som inte är kopplade till det egna förlaget.

Samtidigt väljer flera etablerade förlag att sitta lugnt i båten. Dominique Raccah, vd för Sourcebook, säger till NYT att han inte är oroad över Bytedances satsning, och menar att ”det är svårt att bygga en förlagsstruktur som verkligen fungerar”.

Text: Sofia Sundström/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL