Vedran Maras debuterar med Hämnaren

Vedran Maras. Foto: Ludvig Swärd

Stephen King sa en gång: ”Böcker är en unikt portabel magi.” Jag upplevde denna magi tidigt i mitt liv. Först genom muntliga berättelser från min farfar, sedan via R.L Stines klassiska skräckböcker för barn och ungdomar. Det var inte desto mindre Dean Koontz med boken Väktare och Richard Matheson med boken Legend somväckte min egen skrivarlust. Än idag kan jag komma på mig själv med att gå tillbaka och läsa just de böckerna för att få inspiration och drivkraft.

Och riktig drivkraft fick jag en sen höstkväll för knappt två år sen. Jag satt lutad över mitt skrivbord med ansiktet i händerna och tänkte: ”Vad skrämmer mig mest?”

Svaret på den frågan presenterade sig nästan genast, och sedan började romanen ta form. Jag kastade pinne efter pinne på brasan som till en början brann långsamt men som snart flammade upp. Karaktärer framträdde ur mörkret: en hämndlysten far, titelkaraktären själv. Därpå kom inspektör Vide Eldh, den outtröttliga. Sedan dök hon upp – Hedda Schwarz, journalisten som vill något mer än att bara skriva för lokaltidningen. De ställde sig runt den metaforiska brasan och värmde händerna. Och jag såg dem, och de såg mig. Efter att ha utforskat deras mörka sidor (Hämnaren är en mörk roman) är jag redo att släppa taget.

Jag är legitimerad lärare i engelska och svenska för gymnasiet och högstadiet. Jag har växt upp i en liten stad mitt i Södermanland. Flen, Sörmlands hjärta. Violen från Flen. Det är härifrån jag i min debut försökt få människor att känna den magi King talade om. Har jag lyckats? Det får tiden utvisa. Min kompis – den så kallade debuten – går sina första stapplande steg där ute nu. Lever sitt eget liv. Ensam. Det finns inget mer jag kan göra. Hoppas att du klarar dig, kompis. Och jag hoppas att du ger samma underhållning till andra som du givit mig.

Hämnaren

Hämnaren

Mario Lekos liv är ingen framgångssaga. Hans sexåriga dotter är allvarligt hjärtsjuk och förhållandet med frun spänt. Liksom många andra gör han sitt bästa för att få allting att fungera men när hans fru och dotter en dag spårlöst försvinner förvandlas hans liv snabbt till en mardröm. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.