Denna artikel sponsras av författare/förlag

Lars Strang undersöker stenåldern nya trilogin om Sälgrundet

Inte Sverige, men kanske var det ändå så här Sälgrundet såg ut? Bild: Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa

Romanen Björnens märke är den första delen i en trilogi om livet i stenåldersbyn Sälgrundet, en kärlekshistoria om hövdingasonen Alver och trälkvinnan Vilja som plötsligt dyker upp i byn. Men vem är hon egentligen? Och kan Alver trotsa faderns varningar?

Författaren Lars Strang bor i Esbo och har ett yrkesliv som företagsledare i både Sverige och Finland bakom sig. Nu är han författare och har utöver en fackbok också skrivit spänningsromaner och historiska romaner.

Den aktuella boken Björnens rike handlar om hur livet på Sälgrundet för 5 000 år sedan kunde sett ut. Hövdingens son Alver dras ofrånkomligen till den mystiska trälkvinnan Vilja som plötsligt dykt upp i byn, trots att det varit bestämt att han skulle gifta sig med Sol. Men vem är kvinnan? Byborna har många farhågor – är hon skickad av en ond ande? Ska hon förstöra byn? Vad är det för hemlighet hon bär på? Alvers far varnar honom: akta dig för den där människan.

Bild: Christina Strang

Lars Strang började skriva böcker när ett uppdrag som vd tog slut och en summa pengar föll ut.

– När arbetet tar slut uppstår en stor tomhet. Min bror Peter, som också skriver, sa att vi kan åka på en skrivarkurs ihop. Jag tyckte inte att det lät så vidare roligt. Men så hittade han en två veckor lång skrivarkurs i Venezuela och då blev det genast mer intressant.

Björnens märke

Björnens märke

  • Förlag: Bookea
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-04-19
  • ISBN: 9789189749580

Efter spänningsromaner och en historisk roman om händelser i hans hembygd Gamle Karleby ville Lars Strang gå ännu längre tillbaka i historien, till stenåldern. I Vrå utanför Katrieholm ligger platsen som fått ge inspiration till Sälgrundet, en uppbyggd by med kopior av dåtidens bostäder i kåtor. Enligt forskare bodde det för 5 000 år sedan tiotusentals människor vid landets kuster, sedan jägare sökt sig norrut från Tyskland och Danmark

Att skriva om händelser för 5 000 år sedan kräver en hel del research, hela tiden är det någon detalj som behöver kontrolleras. Bara en sådan sak som en måltid skapar många frågetecken. Hur var det när man satte sig ner vid bordet? Vad åt man? Vad åt man med?

– Man lär sig förfärligt många saker och det i sig är roligt.

Även om Björnens märke är en fiktiv roman har Lars Strang vinnlagt sig om att historiska fakta ska vara korrekta och att berättelsen är baserad på den senaste arkeologiska forskningen. Lars Strang börjar med att först studera grundmaterialet och sedan börja skriva. Därefter sker skrivandet och efterforskningarna parallellt.

Romanen ska underhålla, men författaren har också andra förhoppningar.

– Jag hoppas att läsaren ska få en lite djupare förståelse om hur vi har kommit till och om hur vårt samhälle har skapats. Att även om vi ser lite olika ut kommer vi människor från samma ursprung.

Om författaren:

Lars Strang är en finlandssvensk författare och bor i Esbo. Efter en lång karriär som företagsledare både i Sverige och Finland sadlade han om för att skriva historiska romaner. Under de senaste åren har filosofie doktor Strang utforskat livet under stenåldern i Norden och kommit ut med sin nu aktuella ljudbok, Björnens märke.

Björnens märke

Björnens märke
Författare
Medverkande
Förlag Bookea
GenreSvenska berättare
FormatLjudbok (mp3)
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2023-04-19
SABHc.01
ISBN 9789189749580

För 5000 år sedan befann sig den unge Alver i ett dilemma. Som hövdingens son var det bestämt att han skulle ta Sol till sin kvinna men så hade trälkvinnan dykt upp. Att hon hävdade att hon inte var träl väckte ont blod hos många men inte hos Alver och inte heller hos hans trätobroder Hage. Det var något med den egendomliga trälkvinnan som oemotståndligt drog honom till sig. Några sade att hon bar på en hemlighet, några sade att hon var skickat av den onda anden Raa till byn för att förstöra och döda. Hon hade kommit med en handelsman som betalning för en skuld men vad visste Alver om handelsmannen hur än han bedyrade att det inte var något fel på trälkvinnan och att hon arbetade som karl. Men fars varningar ringde i hans öron: akta dej för den där människan.

Boken är en historisk roman som är förlagd till en tid för ca 5000 år sedan. Skådeplatsen för handlingen är på Sälgrundet. Idag ligger platsen i Vrå, utanför Katrineholm där den lokala hembygdsföreningen byggt kopior av dåtida kåtor. Under stenåldern låg byn vid stranden av Lithorinahavet, ett hav som knöt ihop nuvarande Östersjön, Bottenviken Finska viken och sundet som före landhöjningen delade nuvarande Sverige i två delar, ungefär där Götakanal går idag.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se