Bibliotekarier drar censurkrav till rätten

Nobelpristagaren Toni Morrison finns bland de författare som föräldrar tidigare klagat på i andra delar av USA, då i Salt Lake City. Arkivbild: Rick Bowmer/AP/TT.

Ett omtvistat censurkrav för bibliotek i delstaten Arkansas i USA har fått ett nytt kapitel. Intresseorganisationer för såväl bibliotek som författare väljer nu att dra delstaten inför rätta, rapporterar The Guardian.

Bakgrunden är en ny lag som ska träda i kraft den 1 augusti. Enligt lagen blir bibliotekarier straffansvariga om det visar sig att en bok de lånat ut till minderåriga kan klassas som ”olämplig” eller ”obscen”. Huruvida en bok skulle kunna klassas som det ska, enligt lagförslaget, inte vara spikat från början utan avgöras från fall till fall efter publik omröstning.

– Staten har inget rätt att avgöra vad folk lånar eller köper för böcker, säger Lessa Kanani’opua Pelayo-Lozada ordförande i biblioteksföreningen ALA (American Library Association).

För ett par veckor sedan drogs ett liknande krav på censur inför rätta i Florida.

Under 2022 kom krav på att 2 571 boktitlar skulle tas bort från bibliotek i USA, en ökning med 38 procent jämfört med 2021, enligt statistik från ALA.

Den bok som flest ville ha bort från bibliotekshyllorna var den amerikanska serietecknaren Maia Kobabes prisbelönta album ”Gender queer: A memoir” från 2019, som handlar om hur det kan vara för en ung person att komma ut som ickebinär eller asexuell.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.