Tecknaren Per Åhlin död – mannen bakom Karl-Bertil Jonsson

Per Åhlin 1931–2023. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Tecknaren och regissören Per Åhlin, känd för filmer som ”Karl-Bertil Jonssons julafton” och ”Dunderklumpen”, har avlidit, 91 år gammal.
– Många som ser honom som svensk animations fader, säger regissören Henrik Ahnborg.

Även Alfons Åberg-filmerna regisserades av Åhlin som också gav form till vildvittrorna och rumpnissarna i Ronja Rövardotter.

Hans långa karriär påbörjades när han själv lärde sig teckna under uppväxten utanför Växjö. Först tog han sina illustrationer till en reklambyrå i Malmö.

Åhlins första tecknade filmer skapades hemma vid köksbordet under tidigt 1960-tal. På senare år regisserade han bland annat filmerna ”Lilla spöket Laban” och ”Emil & Ida i Lönneberga”.

Han hade ett långvarigt samarbete med Hans Alfredson och Tage Danielsson och regisserade den första svenska tecknade långfilmen ”I huvet på en gammal gubbe” 1968.

– Hans livsverk är nästan oöverblickbart, säger regissören Tomas Alfredson till DN.

2019 sändes en dokumentär i SVT om Åhlins liv av Henrik Ahnborg och filmskribenten Mattias Oscarsson. Den innehåller arkivfilmer, illustrationer och animerade klipp, bland annat från Per Åhlins och Hans Alfredsons projekt ”Hoffmanns ögon”, som aldrig tidigare har visats för allmänheten.

– Det var hans stora sorg att den inte blev av, säger Henrik Ahnborg till TT.

Byggde på Shakespeare

Annars låg den animerade filmen ”Resan till Melonia” från 1989 Åhlin särskilt varmt om hjärtat. Den var riktad till både barn och vuxna och byggde på William Shakespeares ”Stormen”.

– Det var det verk han själv framhöll och var mest stolt över, i alla fall vad gäller de tecknade filmerna, berättar Ahnborg som lärde känna Åhlin under åren med dokumentärarbetet.

– ”Resan till Melonia” var helt animerad och blev med den teknik de använde något av ett pionjärverk, de tog hjälp av datorer innan någon annan gjorde det.

Varm humorist

Ahnborg beskriver Åhlin som ”en ganska blygsam herre”.

– Att framhäva sig själv låg inte för många i den generationen. Han underdrev ofta sin egen betydelse. Han var väldigt bestämd med att han inte såg sig som en konstnär. ”Jag gör det jag får i uppdrag”, sade han.

Utmärkande för det som lämnade Åhlins händer var en varm och lätt absurd humor, anser Ahnborg som placerar honom i raden personligheter som Hans Alfredson, Tage Danielsson, Astrid Lindgren med flera.

– Per var en del av det. Han hade ett djupt humanistiskt engagemang.

– Jag blev väldigt ledsen när jag hörde att han hade gått bort. Vi träffades senaste för ett år sedan ungefär över en kopp kaffe på Konditori Hollandia i Malmö.

Många priser

TT: Vad är han mest känd för i den breda allmänheten?

– Det är nog ”Karl-Bertil Jonssons julafton”. Och ”Dunderklumpen!” är det ju många som har följt, svarar Ahnborg.

För sina verk har Åhlin mottagit flera priser, bland annat två Guldbaggar 1975 och 1990 för ”Dunderklumpen!” respektive ”Resan till Melonia”. 2018 fick han även den kungliga medaljen Litteris et artibus för sina konstnärliga insatser.

Dödsfallet bekräftas för Sydsvenskan av Per Åhlins familj.

Boktuggs fotnot: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton gavs ut i bokform år 2000 och därefter 2015 kom Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (specialutgåva med bonusmaterial) samt i en nyutgåva 2021: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. En annan av hans filmer som blivit bok är Hundhotellet : En mystisk historia : Vet du vad din hund har för sig, när du inte är hemma?.

Det finns även en bok om honom, Per Åhlin : bildmakare och animatör, skriven av Elisabeth Lysander.

Per Åhlin formgav dessutom ett stort antal bokomslag.

Fakta: Per Åhlin

Per Åhlin föddes 1931 i Hofors och var självlärd tecknare. Han inledde sin karriär på en reklambyrå i Malmö innan han gick vidare till tecknande för film.

Åhlin låg bakom den första svenska tecknade långfilmen ”I huvet på en gammal gubbe” 1968. Bland hans mest kända verk finns ”Karl-Bertil Jonssons julafton” och ”Dunderklumpen”. Han har också gjort illustrationer för bland annat skivomslag.

Genom karriären hade han ett långt samarbete med Hans Alfredson och Tage Danielsson.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL