Tunisienledare hyllar tryckfrihet med bokstopp

Tunisiens president Kaîs Saïed (i mitten) Arkivbild: Slim Abid/Tunisiens presidentkansli via AP/TT.

Tunisiens ledare Kaïs Saïed lovordar yttrandefriheten på en bokmässa. Sedan konfiskerar tunisiska myndigheter en bok som jämför Saïed med Frankenstein.

Den allt mer totalitäre tunisiske presidenten Saïed var storstilad i sin öppningskommentar till den 37:e bokmässan i huvudstaden Tunis.

– Det är viktigt att frigöra tanken, för vi kan ingenting åstadkomma om tanken stelnar, sade presidenten till reportrar.

Strax därefter anlände säkerhetsagenter till bokståndet Dar al-Kitab – Bokhuset – och beslagtog boken ”Tunisiens Frankenstein” av författaren Kamel Riahi.

I boken jämförs president Saïed med Frankenstein i Mary Shelleys roman, fast den här gången utspelas romanen i tiden efter den så kallade arabiska våren som inleddes 2011.

– Säkerhetsagenter från kulturdepartementet tog böckerna och stängde ståndet, säger föreståndaren Habib Zoghbi till AFP.

Konfiskeringen bekräftas av författaren Riahi som befinner sig i Kanada.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.