Denna artikel sponsras av författare/förlag

Robert Deval visar meditationens fördelar

Robert Deval är aktuell med Väntrum 108, den första delen i en trilogi. Bild: Robert Deval

I Väntrum 108 ger Robert Deval inspiration och en inblick i forskning kring daglig meditation och en praktisk vägledning till att genomföra 108 meditationer. Läsaren får såväl filosofiska tankar som praktiska tips med sig.

Genom att föra samman tre olika skrivprojekt föddes boken Väntrum 108. Robert Deval arbetade om och tog delar från en diktsamling, en undersökande bok om energier i våra kroppar och en genomgång av publicerade vetenskapliga studier om meditation och dess effekter på vår hälsa. Talet 108 har flera vetenskapliga och religiösa betydelser, det betyder början, mitten och slutet. Talet förklaras närmare i boken.

Berätta om din bok!

Boken Väntrum 108 är en genomgång av publicerad forskning om meditationens alla positiva hälsoeffekter. Meditation reparerar hjärnan, det är fakta. Dessutom är den en handbok i hur man utför meditation rent praktiskt. Vad man ska göra och inte göra.

Det är tre olika tekniker i boken. En andningsteknik med långsam bukandning, en mindful teknik med 108 dagliga poem med en beskrivande text. Dessa tar läsaren in i en sinnesstämning att vila i. Ett väntrum att sitta i och andas. Lugnet i Väntrummet yoga. Även symbolen Om (AUM) förklaras och metoden för AUM-chanting beskrivs.

Vem bör läsa boken?

Alla människor som vill må lite bättre. Om det finns en ångest, fysisk ohälsa eller minsta tvekan om meningen med tillvaron så finns svaren i att utöva daglig meditation. Texten är skriven för vuxna men även tonåringar förstår den. En del uttrycker rädsla för att meditera för att man får så många tankar då. Det är precis det som är meningen, boken beskriver tekniken för att hantera tankarna som kommer när man slappnar av. När man lärt sig att hantera sina egna tankar så är man fri. Fri att leva lycklig.

Boken ger inte alla svar utan den är avsedd att ge inspiration till ett eget fortsatt sökande. Teknikerna i boken är väl beprövade och helt ofarliga. Redan efter en veckas meditation så kommer resultaten i ett inre lugn genom att amygdala (stresscentralen) repareras och stresshormonerna reduceras i kroppen.

Väntrum 108

Väntrum 108

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-12-28
  • ISBN: 9789189702479

Hur har det varit att skriva boken?

Projektet har pågått under flera år, de första stegen togs 2016 med Allt eller Inget. Kirkegaards metod att välja väg och sedan följa den vägen. Oavsett konsekvenserna. En långsam process för att finna rätt struktur. En ständigt pågående sökande av kunskap och vägledning i både religiösa, filosofiska och vetenskapliga verk. Det går inte att separera skrivandet från livet. Mitt liv är det jag beskriver i boken. Jag är det som jag skriver.

En stor del i processen var samtalen om projektet med min son Johan. Han var en drivkraft som inspirerade mig att fortsätta arbetet. Därför tillägnas boken honom. Johan led av psykisk sjukdom som till slut även tog hans liv.

Väntrum 108 är den första delen i en trilogi, vad kommer de följande delarna att innehålla?

Del två kommer att handla om att balansera kroppens energier utifrån yogans filosofi. Det är fem energier som kan manipuleras/balanseras genom att utföra andningsövningar och placera kroppen i olika fysiska positioner det vill säga yoga asanas. Dessa metoder förbättrar den fysiska hälsan. Del tre kommer att handla om att hantera smärta och lidande. Praktiska metoder för att hantera det inre mörkret utan att använda flyktbeteende. Temat lyder som följer; smärtan är obligatorisk men lidandet är frivilligt.

Vad gör du när du inte skriver böcker?

Jag arbetar heltid som röntgensjuksköterska. Jag är egenföretagare som tar uppdrag på kontrakt. Utövar hinduism med dagliga böner, yoga asanas, meditation, läser och planerar. Tid handlar om att avstå från det andra, det oviktiga. Att avstå från tidsfördriven. Den som ger sin tid till tidsfördriv vill inte ha sin tid, det är att fördriva tiden. Tiden som ju är ditt liv. Om man kan fokusera sina tankar i en enda riktning så är ingenting omöjligt. Lär mig spela gitarr och att tala franska, det är utvecklande att lära sig nya saker och det får en att upptäcka världen. Särskilt uppfriskande är det när man har varit med ett tag. Den som begränsar sig själv, vad som är möjligt för just mig, är, i alla fall rent filosofiskt, redan död. 

Du har erfarenhet av såväl västerländsk medicin som österländsk filosofi. Hur kan de två komplettera varandra?

De två är inte motsatser, vilket framgår i boken. De är olika sätt att förklara samma fenomen. Kroppens och sinnets funktioner. Själen är dock fortsatt en fråga om tro, ännu är den ej bevisad. Lustigt nog så bevisar naturvetenskapen att den österländska filosofin har haft rätt. Exemplet är bukens egna nervsystem (det enteriska nervsystemet) vilket upptäcktes för ca 100 år sedan av naturvetenskapen men som varit en del av den österländsk filosofin i flera tusen år. Ett modernt exempel är det nyupptäckta organet interstitium, det en del av bindväven och samarbetar med lymfsystemet. Det upptäcktes år 2018. Det skulle kunna förklara de subtila energiernas möjlighet till förflyttning i den fysiska kroppen.

Om författaren:

Robert Deval Backman bor i Göteborg. Efter 18 års arbete med att administrera forskning inom läkemedel och medicinsk teknik så återvände han till arbetet som röntgensjuksköterska. Robert Deval är hindu sedan 2017 och yogalärare sedan 2018, utbildad i Indien. Praktiserar hinduismen med bland annat dagliga böner, meditation och yoga. Boken Väntrum 108 är den första i en trilogi. Böckerna förklarar hur man kan använda yoga rent praktiskt för ett bättre liv, de förklarar filosofin bakom yoga och ger fakta från både naturvetenskapen och de vediska skrifterna.

Väntrum 108

Väntrum 108
Författare
Förlag Vulkan
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor226
Vikt300 gr
Utgiven2022-12-28
SABDokba
ISBN 9789189702479

Väntrum 108 tar dig med på en inre resa. Den ger dig inspiration och praktisk vägledning till att genomföra 108 dagliga meditationer.

Du får förklaringar om medvetandet med förnuft och känsla.Yoga och naturvetenskap kopplas samman i en stark förening. Yoga betyder förening, att förena medvetandet med kropp och själ.

Du får en motiverande inblick i de forskningsresultat som visar upp positiva hälsoeffekter av daglig meditation. Du får dessutom en filosofisk plattform att stå på inför din fortsatta andliga utveckling.

Meditation förändrar din hjärna, dina tankar och i förlängningen även dina handlingar. All förändring börjar med en enda tanke. Du blir det du tänker.

Precis som att du borstar tänderna och sköter om din kropp varje dag så sköter du om din hjärna med daglig meditation. Du kultiverar din hjärna när du mediterar.

Bokens eventuella överskott ger bidrag till: Hjärnfonden, Suicid Zero och Frälsningsarmén.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se