Bokmässa hålls i Kiev – trots krig

Centrala Kiev – där den största bokmässan hålls, trots kriget. Arkivbild: Ola Torkelsson / TT.

Kievs största internationella bokmässa ska hållas i år – trots kriget.
Den ska bli av, mot alla odds, säger arrangörerna.

Förra året ställdes den internationella Book Arsenal-mässan i Kiev in, på grund av Rysslands krig i Ukraina. Men i år meddelar arrangörerna att de planerar att genomföra den, enligt branschtidningen Publishing Perspectives.

– Det finns många utmaningar och vi ändrar mycket i år, beroende på situationen. Men vi hoppas på det bästa och jobbar hårt, säger festivalens chef, Julia Kozlovets.

Bokmässan hålls på kulturinstitutionen Mystetskyi Arsenal, där ett skyddsrum också ska finnas tillgängligt för besökarna. I år pågår programmet under fyra dagar i stället för fem, 22–25 juni, och på tre scener med sammanlagt ungefär 50 olika programpunkter. Man samarbetar också med lokala bokhandlare för att kunna sälja böcker från så många ukrainska förlag som möjligt – vilket är tänkt som ett stöd för en bransch som går igenom en svår tid under kriget.

Årets upplaga av mässan ska ägna en del åt krigslitteratur publicerad efter 2014 av veteraner, stridande och deras familjer.

2019 tilldelades mässan Londons bokmässas internationella pris Literary Festival Award.

Rättat: I en tidigare version av texten uppgavs fel antal dagar som festivalen pågår.

Text: Elin Swedenmark/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL