Stämningar mot AI-verktygen Stable Diffusion och Midjourney

🖼️ Dålig stämning. Många har imponerats av kvaliteten i AI-verktygen för bildgenerering. Både Stable Diffusion och Midjourney används för bokomslag och i vissa fall hela böcker. Men nu har Getty Images meddelat att de stämmer Stability AI för att de använt Gettys bildbanker för att träna sin AI-motor – utan tillstånd och ersättning för nyttjandet, skriver The Verge. Experter menar att Getty är ute efter att få betalt och kunna licensiera ut sina bilder till AI-träning.
Tre illustratörer stämmer samtidigt Stable Diffusion, Midjourney och DeviantArt för att de använt fem miljarder bilder från internet utan tillstånd från miljontals upphovsmän, rapporterar The Verge i en annan artikel. Det rättsliga läget kring AI-genererade bilder är helt klart oklart.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.