Dagens 18 november

Dagens boknyheter

💰 Strejk. ”Passion betalar inte rĂ€kningarna”, sĂ€ger anstĂ€llda pĂ„ HarperCollins i USA som gick ut i strejk pĂ„ obestĂ€md tid den 10 november. Deras lönekrav stĂ€lls i relation till de stora förskott som bĂ€stsĂ€ljande författare och kĂ€ndisar erbjuds av förlaget. De lĂ€gst betalda förlagsmedarbetarna pĂ„ HarperCollins tjĂ€nar 45 000 dollar (478 000 kr) per Ă„r, enligt Vulture. FrĂ„gan Ă€r vad författare som inte Ă€r bĂ€stsĂ€ljande tycker. De hĂ„ller förmodligen med om att passion inte betalar rĂ€kningarna. Facket uppmanar frilansare att inte ta nĂ„gra nya uppdrag frĂ„n HC under tiden strejken pĂ„gĂ„r.

đŸŽ™ïž Exklusivpodd. Spotify har skrivit avtal med Ă€nnu en stor podd. Anything Goes with Emma Chamberlain beskrivs som en av vĂ€rldens mest lyssnade podcasts och i början av 2023 kommer bara att finnas exklusivt pĂ„ Spotify – inklusive video.

đŸ€ Bokcensur. Problemen med ”book banning” fortsĂ€tter i USA. PEN America rapporterar att nĂ€rmare 300 böcker har bannlysts i elva skoldistrikt i Missouri efter en ny lag. Nu kommer dessutom förslag i Texas om att förlag ska mĂ€rka böcker med ”rekommenderad Ă„ldersgrĂ€ns” – pĂ„ omslaget, skriver Publishers Weekly.

📚 TikTokBokhandel. #Booktok Ă€r en av de mest populĂ€ra hashtaggarna pĂ„ Tiktok med över 88 miljarder visningar. Nu vill TikTok att deras brittiska anvĂ€ndare ska kunna köpa böcker direkt i appen – med hjĂ€lp av olika samarbetspartners som HarperCollins UK, W H Smith, Bookshop.org och Bloomsbury, skriver The Bookseller.

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Dela pÄ linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den hÀr artikeln Àr möjlig tack vare

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp gĂ„r det bra att swisha pĂ„ 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll pÄ böcker och bransch pÄ 5 min

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 9000 andra.