2 oktober 2022 – en dag för böcker

📅 Utgivningar idag: Söndag betyder vilodag bland svenska bokutgivare och ingen har valt 2 oktober som utgivningsdag.

🎂 Födelsedagar: Idag föddes den brittiska författaren och journalisten Graham Greene (1904–1991) som skrev över 25 romaner och var en ständigt listad kandidat till Nobelpriset. De flesta av hans böcker översattes till svenska, och idag finns bland annat Makten och härligheten, Slutet på historien, Den stillsamme amerikanen och Vår man i Havanna fortfarande i tryck.
Även filippinska Maria Ressa har födelsedag (1963–). Hon är författare, journalist och redaktör för webbtidningen Rappler. 2021 tilldelades hon Nobels fredspris. Hennes bok Konsten att bekämpa en diktator ges ut på svenska i april nästa år.

🕊️ Det är Internationella ickevåldsdagen idag. Vilket boktips kan då vara bättre än Bamse, världens starkaste (och snällaste) björn? Bamse finns sedan länge inte bara i serietidningar utan också i böcker. Bamse och hans vänner, Bamses äventyr, När Bamse var liten och Bamse och vulkanön är bara några av de hundratals Bamseböcker som Egmont har gett ut de senaste 20 åren (enligt Bokinfo är det 263 stycken sedan 1999).
En annan välkänd figur är Tjuren Ferdinand som inte heller tycker om att slåss. Andra fredliga karaktärer i litteraturen är bland annat Salvor Hardin i Isaac Asimovs Stiftelsetrilogin, Jean Valjean i Victor Hugos Samhällets olycksbarn (Les misérables), Jim i Mark Twains Huckleberry Finns äventyr och Atticus Finch i Harper Lees Att döda en härmtrast (To kill a mockingbird).



🏆 Affärsbokpris. Financial Times Business Book of the Year har presenterat en short list med nominerade som alla säkrat 10 000 pund (ca 123 500 kr) och har chans på den summa som tilldelas vinnaren: 30 000 pund (370 000 kr), skriver Publishing Perspectives. Ingen av dem är översatt till svenska. Ännu:

  • Dead in the Water: Murder and Fraud in the World’s Most Secretive Industry av Matthew Campbell och Kit Chellel
  • Influence Empire: The Story of Tencent and China’s Tech Ambition av Lulu Chen
  • The Rise and Fall of the Neoliberal Order: America and the World in the Free Market Era av Gary Gerstle
  • The Power Law: Venture Capital and the Art of Disruption av Sebastian Mallaby
  • Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology av Chris Miller
  • Disorder: Hard Times in the 21st Century av Helen Thompson

Förra året vann This Is How They Tell Me the World Ends – A True Story av Nicole Perlroth.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL