12 september 2022 – en dag för böcker

Utgivningar idag: Ett 50-tal nya titlar hos Bokinfo, däribland Nicholas Fernholm som debuterar med Handbok för oförutsägbarhet – Hur du kan bemöta en komplex och kaotisk värld, något som passar bra denna dag efter valdagen. En annan titel i tiden är Draken : När Kinas pengar och spioner kom till Sverige av Tobias Andersson Åkerblom. Barnboken Den stora drakstriden av Yvonne Hoffman handlar om helt andra saker. Dagens stora släpp är kanske ändå Gökungen av Camilla Läckberg, elfte boken i Fjällbackaserien som faktiskt inte syns på Adlibris topplista ännu. Men det är väl bara en tidsfråga?

🎂 Födelsedagar: Idag har den polska författaren Stanisław Lem (1921–2006) födelsedag. Eller egentligen är det imorgon, men datumet ändrades – enligt honom själv – i hans födelsebevis på grund av vidskepelse. Stanisław Lem skrev i första hand science fiction, men även satiriska, filosofiska och futuristiska texter och essäer. Hans verk har översatts till fler än 50 språk och har sålt i mer än 45 miljoner exemplar. Mest känd är han för romanen Solaris från 1961, som finns utgiven på svenska av Brombergs förlag. På engelska finns bland annat The Futurological Congress. Kul kuriosa: Han har en asteroid uppkallad efter sig, asteroiden 3836 Lem.

🥤 Idag firas både förutom TV-spelsdagen även Internationella munhälsodagen och Chokladmilkshakens dag. Det känns något oklart hur man kombinerar de två sistnämnda, kanske dricka en stor milkshake och sedan borsta tänderna noga? Boktips skulle kunna vara boken Game Console 2.0 – A Photographic History From Atari to Xbox samt Kommunikation i en hälsofrämjande tandvård och Glass & milkshake : enkla goda och svalkande (som dock bara verkar gå att finna på antikvariat – är det kanske dags för en ny milkshake-bok på svenska?).👑 Drottningbegravning. Måndagen den 19 september förvandlas till helgdag i Storbritannien eftersom statsbegravningen för Queen Elisabeth II då äger rum efter tio dagars landssorg. Det är oklart om bokhandlarna kommer att hålla stängt, däremot påverkas den brittiska bokhandlareföreningens konferens som ska äga rum 18-19 september. James Daunt skulle hålla sitt keynote den 19:e och på kvällen var det planerat för Booksellers Awards och middag. Brittiska förlag pausar dessutom marknadsföring av nya böcker tills begravningen ägt rum, skriver The Bookseller.

🎧 SpotifySnart. ”Väldigt snart” kommer Spotify att börja tester av nya funktioner för att lyssna på ljudböcker i deras app, skriver Techchrunch. Det finns redan ljudböcker hos Spotify men upplevelsen för lyssnaren är rätt dålig på längre böcker. Paul Vogel, CFO, menar att företaget steg för steg närmat sig ljudböcker bland annat genom köpet av distributören Findaway.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter