12 september 2022 – en dag för böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Ett 50-tal nya titlar hos Bokinfo, däribland Nicholas Fernholm som debuterar med Handbok för oförutsägbarhet – Hur du kan bemöta en komplex och kaotisk värld, något som passar bra denna dag efter valdagen. En annan titel i tiden är Draken : När Kinas pengar och spioner kom till Sverige av Tobias Andersson Åkerblom. Barnboken Den stora drakstriden av Yvonne Hoffman handlar om helt andra saker. Dagens stora släpp är kanske ändå Gökungen av Camilla Läckberg, elfte boken i Fjällbackaserien som faktiskt inte syns på Adlibris topplista ännu. Men det är väl bara en tidsfråga?

🎂 Födelsedagar: Idag har den polska författaren Stanisław Lem (1921–2006) födelsedag. Eller egentligen är det imorgon, men datumet ändrades – enligt honom själv – i hans födelsebevis på grund av vidskepelse. Stanisław Lem skrev i första hand science fiction, men även satiriska, filosofiska och futuristiska texter och essäer. Hans verk har översatts till fler än 50 språk och har sålt i mer än 45 miljoner exemplar. Mest känd är han för romanen Solaris från 1961, som finns utgiven på svenska av Brombergs förlag. På engelska finns bland annat The Futurological Congress. Kul kuriosa: Han har en asteroid uppkallad efter sig, asteroiden 3836 Lem.

🥤 Idag firas både förutom TV-spelsdagen även Internationella munhälsodagen och Chokladmilkshakens dag. Det känns något oklart hur man kombinerar de två sistnämnda, kanske dricka en stor milkshake och sedan borsta tänderna noga? Boktips skulle kunna vara boken Game Console 2.0 – A Photographic History From Atari to Xbox samt Kommunikation i en hälsofrämjande tandvård och Glass & milkshake : enkla goda och svalkande (som dock bara verkar gå att finna på antikvariat – är det kanske dags för en ny milkshake-bok på svenska?).👑 Drottningbegravning. Måndagen den 19 september förvandlas till helgdag i Storbritannien eftersom statsbegravningen för Queen Elisabeth II då äger rum efter tio dagars landssorg. Det är oklart om bokhandlarna kommer att hålla stängt, däremot påverkas den brittiska bokhandlareföreningens konferens som ska äga rum 18-19 september. James Daunt skulle hålla sitt keynote den 19:e och på kvällen var det planerat för Booksellers Awards och middag. Brittiska förlag pausar dessutom marknadsföring av nya böcker tills begravningen ägt rum, skriver The Bookseller.

🎧 SpotifySnart. ”Väldigt snart” kommer Spotify att börja tester av nya funktioner för att lyssna på ljudböcker i deras app, skriver Techchrunch. Det finns redan ljudböcker hos Spotify men upplevelsen för lyssnaren är rätt dålig på längre böcker. Paul Vogel, CFO, menar att företaget steg för steg närmat sig ljudböcker bland annat genom köpet av distributören Findaway.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.


Uppdateras under dagen …