11 september 2022 – en dag för goda böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Söndag innebär ibland att det inte kommer en enda ny bok. Idag var det en enda, barnboken (9-12 år) Trasan av Anette Skåhlberg.

🎂 Födelsedagar: Den svenska författaren och kritikern Birgitta Trotzig (1929–2011) föddes denna dag. Hon var ledamot av Svenska Akademien där hon satt på stol nummer 6 mellan 1993 och 2011, och innan dess var hon ledamot av Samfundet De Nio år 1967–1993. Trotzig tilldelades flera stora litterära priser, däribland De Nios stora pris, Litteris et Artibus och Sveriges Radios lyrikpris. Hon skrev bland annat böckerna Sveket : en berättelse, Dykungens dotter och Ett landskap / Jaget och världen. Bokförlaget Faethon påbörjade år 2019 en utgivning av hennes samlade skrifter, och hittills finns Samlade skrifter 1. Ur de älskandes liv ; Bilder ; De utsatta och Samlade skrifter 2. Ett landskap ; En berättelse från kusten.

🥙 Den 11 september infaller Kebabens dag. Sommarens stadsfestivaler må vara förbi men säsongen för kebab och annan streetfood behöver inte vara över för det. Hitta recept och idéer i Vegansk snabbmat : streetfood för alla av Sebastian Schauermann, Vegansk streetfood av Aidah Samphani och Lamyai Vozzi, Best food truck : fantastiska streetfood recept av Mattias Långström, Zeinas kitchen : recept från Mellanöstern av Zeina Mourtada och Azur : Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika av Joen Åhlin.📺 Oprah. Långt före booktubers, booktok och bookstagram var det Oprah’s Book Club som lyfte försäljningen av böcker. Första inslaget sändes 17 september 1996 på The Oprah Winfrey Show då hon valt boken The Deep End of the Ocean av Jacquelyn Mitchar (på svenska året efter, Där havet slutar, finns numera bara på antikvariat). När Oprahs bokklubb var som mest populär räknade förlagen med att sälja 500 000 exemplar extra av en bok som valdes ut, skriver LitHub. Cormac McCarthy’s The Road (Vägen) fick ett försäljningslyft på 1 miljon exemplar när hon valde den i mars 2007, ett halvår efter utgivning. 26 år senare tipsar Oprah fortfarande på sin sajt, om än inte lika frekvent. Kolla alla de 93 boktips som kommit hittills. Senaste boken: Nightcrawling av Leila Mottley.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.

💰 PEN-donation. Författaren James Patterson har gjort en rejäl donation till amerikanska PEN – 2 miljoner dollar (motsvarande 22,5 Mkr med dagens usla dollarkurs). Pengarna ska stärka PEN i arbetet med att försvara yttrandefriheten i USA och resten av världen. Patterson Family Foundation har nu skänkt över 100 miljoner dollar till läsfrämjande i olika former. Patterson har haft 260 böcker på NY Times bestseller-listorna och sålt över 400 miljoner exemplar.


Uppdateras under dagen …