10 september 2022 – en dag i litteraturens värld

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Inte många titlar i Bokinfo eftersom det är lördag. Näringslivet i Sala från Silvergruvan tills nu av Olle Hedqvist är en av få nya böcker.

🎂 Födelsedagar: Idag fyller den amerikanska serieskaparen och författaren Alison Bechdel år. Hon har skrivit och tecknat bland annat seriestrippen Dykes to Watch Out For och serieromanen Fun Home – A Family Tragicomic (på svenska Husfrid : en tragikomisk familjeberättelse). Förra året kom hennes tredje grafiska självbiografi Secret to Superhuman Strength. Alison Bechdel är också känd för att ha myntat Bechdeltestet, ett test som används för att bedöma en films framställning av kvinnor och som ibland även används på litteratur.

🛟 Den 10 september är Internationella suicidpreventiva dagen då suicid uppmärksammas. Suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). Läs mer och hitta arrangemang på suicidpreventivadagen.se.
Ullakarin Nyberg har skrivit boken Suicidprevention i praktiken, Ulrika Hallberg är författare till Unga med psykisk ohälsa, självskadebeteende och självmordstankar : en kunskapsöversikt och Susanna Ringskog Vagnhammar och Danuta Wasserman har tillsammans skrivit Första hjälpen vid självmordsrisk. Bland skönlitteraturen finns bland annat Sylvia Plaths Glaskupan, Ann Heberleins Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva och Mia Öströms Vakuum.Xxxx. xxxx


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …