Iran: Bara Rushdie själv kan klandras

Irans utrikesdepartement tycker sig inte ha någon skuld i attacken mot Salman Rushdie. Arkivbild: Rogelio V. Solis/AP.

Irans regering nekar till inblandning i knivattacken mot författaren Salman Rushdie. Uttalandet gjordes av en talesperson för landets utrikesdepartement som skyllde attacken på Rushdie själv.

Uttalandet från Nasser Kanaani, talesperson för Irans utrikesdepartement, gjordes inför en grupp journalister, och beskrivs som den första kommentaren från Irans regering angående knivhuggen mot Salman Rushdie.

– Angående incidenten med en attack på Salman Rushdie i USA anser vi inte att någon förtjänar att klandras och anklagas förutom honom och hans anhängare, sade Nasser Kanaani, enligt AP.

– Ingen har rätt att anklaga Iran angående detta.

Enligt AFP nekade Kanaani ”kategoriskt” till att den iranska regeringen skulle ha någon förbindelse med attacken.

– Genom att förolämpa islams heliga frågor och överträda röda linjer hos mer än en och en halv miljard muslimer och anhängare av de heliga religionerna har Salman Rushdie utsatt sig för folkets ilska och vrede, sade Kanaani.

Rushdie blev knivhuggen under ett framträdande i Chautauqua i delstaten New York i fredags och skadades bland annat i levern och i ett öga, enligt uppgifter från hans agent. En 24-årig man greps på platsen.

Salman Rushdie har under mer än 30 år levt under dödshot sedan landets dåvarande andlige ledare, ayatollah Khomeini, 1989 utfärdade en fatwa mot honom efter publiceringen av romanen Satansverserna. I nio år tvingades Rushdie leva under ständigt beskydd.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL