28 juli 2022 – en dag med böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Ett 30-tal nya böcker på listan. En av dem är Pangea en autobiografi av konstnären och författaren Björn Wessman. Och i grilltider kanske det passar med en Såsatlas av Mai-Lis Hellénius och Paul Svensson?

🎂 Födelsedagar: Beatrix Potter (1866-1943), brittisk barnboksförfattare och illustratör, föddes den 28 juli och är mest känd för Peter Rabitt som filmatiserats på senare år men finns i otaliga utgåvor som Samlade sagor om Pelle Kanin. En annan barnboksförfattare med samma födelsedag är Edith Unnerstad (1900-1982) som bland annat skrivit böckerna om familjen Pip-Larsson. Georg Klein (1925-2016) var cancerforskare och författare som fick en rad priser, bland annat Gerard Bonniers essäpris 2016. Georg Kleins sista bok, Resistens, utkom 2015. Även Jim Davis (1945-), serietecknaren som skapade katten Gustaf (Garfield), är född denna dag. B Wahlström gav ut sexton böcker om Gustaf som även hade en egen tidning i Sverige 1984-2015. Davis har tecknat Gustaf sedan 1978.

🌭 Världshälsoorganisationen WHO har utsett den 28 juli till Världshepatitdagen, för att årligen globalt uppmärksamma virala hepatiter som ett folkhälsoproblem. Så varför inte tipsa om intervjuboken Människan bakom diagnosen – 20 röster om hepatit C av Louise Sjöbäck? WHO har satt upp som globalt mål att Hepatit B och C ska vara eliminerade som folkhälsohot i världen till år 2030.👨‍💻 Kontorslösa. Minns ni det papperslösa kontoret? Det tog många år innan den visionen (nästan) blev verklighet. Före, och framför allt under, pandemin började man tala om distributed teams och faktiskt kontorslösa företag. Ett av många företag som minskar sina kontorsytor är Twitter (som Elon Musk försöker tillämpa öppet köp på) genom att skrota planer på nya kontor och stänga flera befintliga kontor när hyresavtalen går ut. Boktugg skrev om trenden i Analysbrevet för två år sedan ur ett bokbranschperspektiv.
Bonusboktips: Närhet trots avstånd : att leda och samarbeta på distans av Johanna Olsson.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …