Shakespeares samlade verk sålda för 2,4 miljoner dollar

"First Folio". Arkivbild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT.

Ett exemplar av William Shakespeares ”First Folio” har sålts på auktion i New York. Priset blev 2,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 24,5 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC.

First Folio, en samling med Shakespeares verk, publicerades 1623, sju år efter författarens död. Omkring 750 exemplar av boken trycktes, men endast 232 finns kvar i dag, enligt auktionsföretaget Sothebys. Endast några få av böckerna är i privat ägo.

Samlingen innehåller 36 manus, bland dem 18 pjäser som ”Macbeth”, ”Stormen”, ”Antonius och Cleopatra”, ”Julius Caesar” och ”Trettondagsafton”. Vid sidan av kung Jakobs bibel har ”First Folio” beskrivits som den engelska litteraturens viktigaste verk.

I boken finns även ett graverat porträtt av William Shakespeare och poetiska hyllningar av dramatikern Ben Johnson och andra författare.

Shakespeares kompanjoner John Heminges och Henry Condell i skådespelartruppen som var känd under namnet King’s Men, kompletterade och redigerade innehållet.

Boken som såldes i New York tros vara en av de 20 som är i privat ägo. De flesta exemplaren finns på museer och bibliotek runtom i världen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel köpesumma i svenska kronor.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL