Författaren Håkan Nesser åtalas för skattebrott

Författaren Håkan Nesser har åtalats för grova skattebrott. Arkivbild: Maja Suslin / TT.

Författaren Håkan Nesser åtalas för grova skattebrott efter att inte ha redovisat utdelningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag mellan åren 2013 och 2015, rapporterar Aftonbladet.

I en kommentar till TT säger Nesser:

”För mig är det ett obegripligt åtal. Det handlar om inkomster jag hade när jag bodde utomlands och inte var skattskyldig i Sverige. Jag skulle överhuvudtaget inte ha skattat en krona för dessa inkomster i Sverige, men mitt ekonomisk-juridiska ombud gjorde ett misstag.”

”På grund av detta misstag belades vi vid juletid 2019 med ca 8 miljoner kronor i kvarskatt av Skatteverket, en skuld som vi har betalat. I åklagarens förundersökningsprotokoll finns inget som helst stöd för att vi uppsåtligen skulle ha försökt undanhålla skattepliktiga inkomster. Jag har inga övriga kommentarer till detta tråkiga ärende.”

När Skatteverket 2019 upptaxerade Nesser beskrev han sig i ett uttalande som en ”närmast ekonomisk idiot” men att han förstod att han är ytterst ansvarig för sin ekonomi och sina skatter. Han bad då också om ursäkt för det inträffade.

Håkan Nesser har rönt stora framgångar med sina böcker om kriminalkommissarie Van Veeteren, som har översatts till ett trettiotal språk. Nesser har även skrivit ett flertal romaner. Bland de mest uppmärksammade finns ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” och ”Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla”, som båda har blivit film.

Nesser har tilldelats en rad utmärkelser, bland dem Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman. Han är även hedersdoktor vid Örebro universitet.

Text: Linnéa Wannefors/TT, Erika Walukiewicz/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL