Författaren Tsitsi Dangarembga begärd häktad

Den prisbelönta författaren och filmskaparen Tsitsi Dangarembga har begärts häktad av zimbabwisk domstol efter att hon inte dök upp vid en rättegångsförhandling. Arkivbild: Vianney Le Caer/AP/TT.

Zimbabwisk domstol har begärt författaren Tsitsi Dangarembga häktad efter att hon uteblivit från sin rättegång, rapporterar AFP. Enligt hennes försvarare, Chris Mhike, kunde hon inte närvara på grund av ett läkarbesök i Tyskland.

Den prisbelönta zimbabwiska författaren och filmregissören greps i juli 2020 för att ha arrangerat en regeringskritisk demonstration i Harare-förorten Borrowdale och står åtalad bland annat för uppvigling till våld.

Nu, nästan två år senare, har rättegången fortfarande inte startat och Dangarembga själv har begärt att fallet ska läggas ner på grund av bristande bevis. Det var den begäran som rätten skulle ta ställning till i måndags, men när hon inte dök upp utfärdades en arresteringsorder.

Tsitsi Dangarembga är internationellt hyllad och prisad. Hon har bland annat fått internationella Pens yttrandefrihetspris, Tyska bokhandelns fredspris, Commonwealth Writers’ Prize och varit finalist till Bookerpriset.

Förra veckan uppmanade Berlins internationella filmfestival Zimbabwes regering att lägga ner ärendet.

Domstolen väntas fatta beslut den 4 augusti och enligt Tsitsi Dangarembgas försvarare kommer hon försöka få häktningsbegäran upphävd.

Boktuggs fotnot: Bokförlaget Tranan återutgav i maj 2022 Tsitsi Dangarembgas bok Rotlös och hösten 2021 kom En kropp att sörja, som är en fristående fortsättning på Rotlös.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.