Internationellt utbyte ska stärka och inspirera bokhandlare

Maria Hamrefors. Foto: Pressbild.

Hur är det att jobba i en tysk bokhandel? Nu finns möjlighet att testa tack vare det nya projektet RISE Bookselling där svenska och europeiska bokhandlarföreningar samarbetar.

I ett treårigt projekt, till största delen finansierat av EU, ska bokhandlare få en möjlighet att lära av varandra. Projektet kallas RISE Bookselling, där RISE står för ”resilience, innovation and sustainability for the enhancement of bookselling”. Initiativet har tagits av EIBF, den europeiska bokhandlarföreningen.

– Fokus är att stärka bokhandlarna genom nätverkande, kunskapsutbyte och erfarenhetsutbyte. Det kommer att vara många olika aktiviteter under de tre åren och det är roligt att kunna erbjuda våra medlemmar detta, säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen.

Först ut är en möjlighet att arbeta tre dagar i en bokhandel utomlands för att lära sig hur bokförsäljning går till i värdlandet. En första ansökningsrunda pågår redan och en andra startar i augusti.

– Marknaden är olika i olika länder. En del har fasta bokpriser, i andra länder har näthandeln inte kommit långt och på andra håll är man bra på lokal förankring, säger Maria Hamrefors.

Är det något särskilt område man är intresserad av att utforska, till exempel samarbete i stadskärnor eller hur man använder sociala medier, går det bra att ange det i ansökan, så försöker man matcha utbytet.

– Men jag tror att det ger mycket bara att vara i en bokhandel.

Och vill man inte åka iväg men gärna tar emot en gästande kollega går det bra att anmäla intresse för det också.

Framöver kommer flera andra evenemang, till exempel en stor konferens för bokhandlare i mars 2023. Genom programmet kommer det också att ges ekonomiska bidrag för resor och deltagande vid till exempel bokmässorna i Frankfurt och Bologna. Via webinarier ska kurser hållas i olika ämnen och deltagare kommer att få tillgång till aktuella rapporter.

Mer information finns på RISE Booksellings hemsida.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL