Louise Glück ger ut prosa för första gången

Louise Glück vid mottagandet av Nobelpriset 2020 som skedde pandemianpassat. Foto: Daniel Ebersole

Poeten Louise Glück, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2020, utkommer med en ny bok. Förlaget beskriver ”Marigold and Rose: A fiction” som en ”fabel” på 64 sidor.

Berättelsen handlar om tvillingarna Marigold och Rose och följer deras tankar från spädbarnstiden. Den är delvis baserad på Glücks barnbarn, Emmy och Lizzy, som hon inte kunde träffa under pandemin.

Louise Glück skrev texten och mejlade den till sin son, som läste historien högt för sin familj, trots att spädbarnen var för små för att förstå vad den handlade om.

Den prisbelönta poeten har tidigare aldrig publicerat vare sig noveller eller romaner – och har under sitt 79-åriga liv heller aldrig haft en tanke på att skriva något annat än lyrik.

– Jag skulle ha sagt att chanserna att jag skulle skriva en bok på prosa var noll. Inte en chans i världen, säger hon.

Förlaget Farrar, Straus & Giroux beskriver boken som en ”överraskning”. Boken utkommer den 10 november. En svensk översättning av Jonas Brun ges ut i januari och har fått titeln ”Ringblomma och Ros”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL