En åklagare skrev en deckare som tydligt liknar ett pågående rättsfall i Göteborgs tingsrätt. Nu stoppas boken av förlaget. Arkivbild: Björn Larsson Rosvall/TT.

Åklagarens deckare stoppas av förlaget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En åklagare skrev en deckare som starkt påminner om ett pågående rättsfall, där han själv varit inblandad. Nu stoppas boken av förlaget. Bakom beslutet finns en diskussion om likheter med verkligheten, och oro för anklagelser om förtal, skriver GT.

Berättelsen i boken handlar om ett stort misstänkt bedrägeri, med förgreningar till konton i Schweiz. Den har tydliga likheter med ett rättsfall som just nu prövas i Göteborgs tingsrätt, enligt GT.

Deckaren har varit utannonserad på sajter där man kan köpa eller ladda ner böcker. Men i mitten av mars blev utgivningen uppskjuten, och nu stoppas den helt.

– Det kommer inte bli någon bok, säger Åsa Norén, marknadsansvarig på Stellar förlag, till tidningen.

En man som är huvudmisstänkt i det verkliga rättsfallet har tidigare anmält den aktuella åklagaren för bland annat tjänstefel. Men rättsväsendet har inte hållit med om anklagelserna.

I boken råder inget tvivel om att bedrägerihärvans huvudperson är skyldig.

– Jag uppfattar det här som någon form av hämnd, har den verklige huvudmisstänkte sagt till GT om åklagarens bok.

Åklagaren arbetar nu på Ekobrottsmyndigheten, som kommit fram till att hans författarskap är en tillåten bisyssla. Däremot har man inte tagit ställning till om det är lämpligt att åklagaren ger ut just denna bok.

Själv hoppas den skrivande åklagaren att deckaren ska ges ut senare, på ett annat förlag.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …