Stort pris till Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Författaren och illustratören Pija Lindenbaum är årets mottagare av Sixten Heymans pris från Göteborgs universitet.

Årets prissumma på 910 000 kronor är ovanligt stor, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Lindenbaum får priset för ”ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, som en del av motiveringen lyder.

Pija Lindenbaum debuterade 1986 med ”Boeing 747” och har sedan dess gett ut en lång rad barnböcker varav den senaste, Vitvivan och Gullsippan, kom i fjol.

Sixten Heymans pris har delats ut av Göteborgs universitet vart tredje år sedan 1938. Varannan gång går det till en svensk vetenskapsman eller kvinna, varannan gång till en svensk skönlitterär författare. Tidigare pristagare är bland andra Sara Lidman, Kerstin Ekman, Sven Delblanc och Klas Östergren.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL