Denna artikel sponsras av författare/förlag

Relationen i centrum för Anette Nybergs romaner

Författaren Anette Nyberg. Foto: Sandra Birgersdotter

Anette Nyberg från Tyresö visade sig vara den där kreativa personen hon inte trodde fanns inom henne. Efter två böcker lever hon sin dröm genom att skriva och att hjälpa andra med deras författarskap.

Det tog sex år för Anette Nyberg att skriva den första boken, Som om ingenting hänt, som släpptes i november 2020. Färdigställandet fick en ofrivillig skjuts av pandemin som gjorde att hennes företag i restaurangbranschen med femtio anställda förlorades på en vecka.

– Efter några dagar i fosterställning tänkte jag att jag i alla fall kunde skriva den där boken som jag hållit på med så länge.

Nu har uppföljaren Som om det inte var nog släppts och den gick betydligt snabbare att skriva, den kom ut ett år efter debuten. Anette Nyberg satsar helt på skrivandet, både det egna och andras. Numera kan hon förutom författare även titulera sig förlagsredaktör efter att ha utbildat sig.

– Jag är helt fast i skrivandeprocessen, det är det här jag vill göra. Jag går all in – jag är ju 55 år och har jobbat jättemycket i hela mitt liv så jag visste inte att jag var en skrivande person, men det visade det sig att jag är.

Bok nummer två tar vid där den första slutade. Lisa, vars liv vändes upp och ner i den första boken, fortsätter att driva kafé, jobba mycket och får svårt att samla sin personal kring nya planer för verksamheten, samtidigt som hon blir ensamstående mamma och försöker sig på att dejta. Hon kämpar febrilt med vardagspusslet och relationer som spretar och vänner som sviker när hon behöver dem som mest.

Som om det inte var nog

Som om det inte var nog

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-12-10
  • ISBN: 9789189269415

Anette Nyberg har grävt där hon står. Dels i kafé- och restaurangvärlden, en tuff bransch som hon arbetat i under i stort sett hela sitt liv, men även vad gäller personliga erfarenheter.

– Och jag har grävt där grannen står, och där mina vänner står. Jag skriver relationsromaner/ feelgood, om vardagens livspussel. En vardagsroman där alla kan känna igen sig och det är väl inte någons liv som varit helt spikrakt. De flesta av oss har väl stött på en Charlotte eller Lasse, som finns i Lisas liv.

Utmaningarna under arbetets gång har inte handlat så mycket om själva skrivandet utan mer om en rädsla för att inte klara av att skriva en bok till. Kontraktet till uppföljaren kom redan innan den var skriven och Anette hade inte ens riktigt klart för sig vad den skulle handla om.

– Mejlet från förlaget kom den 1 april och jag trodde först att det var ett aprilskämt. Men det var det inte. Det fanns inga förväntningar när jag gav ut den första boken, men när man skrivit en bok som många tycker om, då blir kraven så mycket större. Jag kommer ihåg att jag frågade mig varför jag utsätter mig för detta. Men påminnelsen kommer när boken är utgiven och blir väl mottagen.

Men det blev en uppföljare, när hon väl satte sig ner vid datorn kom ett enormt flow, och arbetet med del tre i serien Glättringefasaden pågår. Anette bestämde nämligen redan från början, utan att ha skrivit någonting alls tidigare, att det skulle bli en trilogi.

– Jag har lärt mig mycket på vägen, man utvecklas ju. Men jag följer kanske inte alla regler som finns, till exempel om den förväntade dramaturgin i en feelgood. Jag skriver från hjärtat.

För en som har arbetat hårt och ”jättejättemycket” när barnen var små är det en ynnest att nu kunna styra sina arbetstider själv.

– Jag har två barnbarn och jag är så glad att jag får lägga tid på det, att vara en tillgänglig farmor som kan hämta på förskolan.

Livet har förändrats och det står helt klart att det är författarskap, egna och andras, hon ska ägna sig åt. Del tre i serien Glättringefasaden planeras komma ut våren 2023.

Anette Nyberg lägger upp nyheter om skrivande och annat på Instagram, @anette.nyb.

Som om det inte var nog

Som om det inte var nog
Serie Feelgoodserien Glättringefasaden
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor281
Vikt300 gr
Utgiven2021-12-10
SABHc
ISBN 9789189269415
Lisa kämpar febrilt för att få livspusslet att gå ihop. Separerad från sin man som vädjar om att de ska försöka på nytt trots att han slagit hennes tillvaro i spillror och även fortsätter att chocka henne med oväntade besked. Hur tänker han?   Att driva ett café och vara ensamstående med barnen är en utmaning. Samtidigt inser Lisa att hon måste utöka verksamheten om hon ska kunna försörja sig och barnen.   De förändringar hon gör utmanar dessvärre personalen och hon får återigen känna på att det inte är så lätt att vara chef. Även andra sätter käppar i hjulen för henne och äventyrar alla planer.   Det finns dock en person som bidrar till att hålla henne över vattenytan och hon längtar efter de stunder då han kommer in på fiket.   Som om det inte var nog är andra delen om Lisa i Glättringe. Precis som i första delen, Som om ingenting hänt, handlar denna om livet och vardagen. Om att kämpa vidare när det sker oväntade vändningar och vännerna och kärleken är långt borta.    Anette Nyberg skriver böcker som berör i genren relationsroman och feelgood. Igenkänning i en vardagsroman är det vi som läsare får. Denna bok ingår i en feelgoodserie och är en fristående uppföljare om Glättringefasaden.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se