Andreas Lundberg får tidningen Vi:s litteraturpris

Andreas Lundberg får pris för "Gerontion". Arkivbild: Jasmin Storch.

Författaren och översättaren Andreas Lundberg får tidningen Vi:s litteraturpris, för romanen ”Gerontion”. I motiveringen beskriver juryn boken som ”nödvändig prosa” och kallar den ”skimrande svart, brutalt rolig, levande”.

Lundberg debuterade 2016 med romanen ”Storm i den pelare som bär” som följdes av ”Ofarbar tystnad” 2019. Den tredje romanen ”Gerontion” skildrar ett demensboende där berättarjaget har ett timvikariat.

”För mig har det alltid varit viktigt att skriva vackert även när jag skriver hemska saker. Även det fulaste kan skildras, utan att sentimentalisera, som vacker text. Det är min förhoppning i alla fall. Livet finns i styrkan hos de här bilderna, det är där som motpolen till det svarta ligger”, säger Andreas Lundberg i ett pressmeddelande.

Lundberg tilldelades också nyligen Aftonbladets litteraturpris 2021 för ”Gerontion”.

Tidningen Vi:s litteraturpris har delats ut sedan 1947 och prissumman är på 50 000 kronor.

Prisbelönt roman av Andreas Lundberg

Gerontion

Gerontion

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-24
  • ISBN: 9789178934935
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL