Erik Berglin vinner Svenska Fotobokspriset 2022

Erik Berglin, konstnär och fotograf. Foto: Erik Berglin

Svenska Fotobokspriset 2022 går till Erik Berglin för hans genreöverskridande bok The Bird Project 2006-2017

Under tolv år bar Erik Berglin med sig sina 4 982 iögonfallande fågelbilder i naturlig storlek, och valde sedan noga ut nya platser för dem i städer som Rio de Janeiro, Casablanca, New York och Berlin. Med en dokumentärfotografs blick och med naturfotografens zoom-objektiv har han därefter dokumenterat varje fågel i sin nya miljö. Fotoboken The Bird Project 2006-2017 är en fristående dokumentation av Erik Berglins gatukonstprojekt.

– Fåglar har en poetisk och mångfacetterad symbolik. De kan signalera allt från skräck, fred, romantik och frihet. Fåglar får också röra sig fritt i världen utan att ta hänsyn till territorier eller gränsdragningar, säger Erik Berglin.

Juryns motivering: ”I sällskap med en kamera, väldigt många fåglar och en rejäl burk klister tas läsaren med på en jordenruntresa. Fåglarnas individualitet, variationer och häpnadsväckande uppenbarelser hänför oss trots att eller just på grund av att samtliga bilder är inskannade från andra fotografers böcker, frilagda med sax och uppklistrade på elskåp, väggar och betongfundament i städer när och fjärran. Erik Berglin utvecklar i denna fantastiska bok vad en fotografisk praktik i gatumiljö kan vara. Men han utvecklar också vad en naturfotografisk praktik kan vara i en samtid där naturens agens och subjektivitet är ett allt mer angeläget ämne för oss alla. 

Boken är ett egensinnigt självständigt verk, formgiven som en färgsprakande vackert slipad diamant och är i likhet med hela arbetet, tankeväckande, lekfullt och genreöverskridande. Samtidigt är boken också ett dokument som sammanfattar en djärv gatukonst och ger den kostymen den förtjänar.”

Erik Berglin korades som vinnare vid en gala på Indio Studios i Stockholm under onsdagskvällen den 16 mars. Prissumman till vinnaren är 40 000 kronor, övriga fyra nominerade får 10 000 kronor vardera. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter