Familjen Tolstoj kräver fred inte krig

Ättlingar till den ryske författaren Leo Tolstoj vid en släktträff. Nu protesterar familjen mot Rysslands krig i Ukraina. Arkivbild: Misha Japaridze/AP.

Den ryske författaren Leo Tolstojs ättlingar uttalar sitt stöd för Ukraina och alla ryska medborgare som protesterar mot kriget.

”Vi stöder folket i Ukraina och folket i Ryssland som är emot detta fruktansvärda krig. Vi gör vårt bästa för att hjälpa ukrainska flyktingar som flyr från kriget. Vi bjuder in hela vår familj och våra vänner att gå med oss ​​i dessa viktiga insatser.”

Det skriver Daria Tolstoj i ett inlägg på Facebook, som är adresserat ”kära världsmedborgare” och undertecknat av ättlingar till den ryske författaren och pacifisten Leo Tolstoj, känd bland annat för romanen Krig och fred.

Han fick 13 barn, varav fyra dog. Nästan alla lämnade Ryssland efter den ryska revolutionen. Familjen Tolstoj består i dag av omkring 200 personer som är spridda över hela världen.

De fördömer i skrivelsen ”den omotiverade militära invasionen av Ukraina av den Ryska federationens regering” och skriver vidare:

”Vår familj har aldrig varit tyst om grundläggande frågor om sanning, mänskliga rättigheter och mänskliga värderingar. När Rysslands regering förvränger historien och hittar på fakta för att rättfärdiga erövringen av ett oberoende icke-hotande grannland, kan vi inte vara tysta. Tystnad översätts till medgivande. Detta är inte det Ryssland vi värnar om.”

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL