Den brittiske tidningskungen Robert Maxwells uppgång och fall skildras i den nu prisade biografin. Foto: AP/TT.

Robert Maxwell-biografi prisas i Costa Book Awards 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En Robert Maxwell-biografi och en uppmärksammad debutantbok finns bland vinnarna på brittiska Costa Book Awards.

Fall: The mystery of Robert Maxwell tilldelas Costa-priset i biografiklassen, rapporterar BBC. John Prestons bok om tidningsmogulen Robert Maxwell var enligt prisjuryn ”enhällig vinnare”.

30 år efter Maxwells (1923-1991) bortgång fortsätter hans livshistoria att fascinera. Som ortodox jude flydde han som tonåring undan nazismen för att senare bli brittisk parlamentsledamot och framgångsrik affärsman.

Men bedrägerier och skulder nådde ytan när han hittades drunknad utanför Kanarieöarna efter att under oklara omständigheter fallit överbord från sin lyxjakt.

Båten var döpt efter yngsta dottern Ghislaine Maxwell. Hon dömdes nyligen för trafficking av minderårig efter att ha rekryterat flickor åt sin tidigare pojkvän, sexförbrytaren och miljardären Jeffrey Epstein.

Prestigefyllda Costa Book Awards delar ut priser i fem kategorier, varav en av vinnarna tilldelas huvudpriset den 1 februari.

I debutantklassen vann Caleb Azumah Nelson för sin roman Open water. Författaren jobbade deltid i en elektronikbutik i London när han bestämde sig för att skriva sin första och nu prisade roman, skriver The Guardian. Boken, som juryn kallar ”djupt rörande”, kretsar kring en kärleksaffär mellan en fotograf och en dansös.

Text: Oskar Carlsson/TT

Boktuggs fotnot: Priset i barnboksklassen gick till författaren Manjeet Mann för boken Crossing som handlar om flyktingkrisen när båtar anlände till Dover och Folkstone (där Mann bodde). Den skildrar mötet mellan Natalie, en tonåring från Dover och Sammy, en tonårig flykting från Eritrea.

De fem kategorivinnarna (Claire Fuller fick romanpriset för Unsettled Ground och Hannah Lowe poesipriset för sonettsamlingen The Kids) får vardera 5000 pund. Den slutliga totalvinnaren får 30 000 pund (motsvarande 368 000 kr).

Såvitt vi kan se är ingen av de fem vinnande verken översatta till svenska – och faktiskt inga av författarnas andra verk heller.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL