Denna artikel sponsras av författare/förlag

Vi ska litterärt äta nytt och levande

Författaren John Garpike.

Låt mig presentera en fiberrik tegelsten till roman, med ambitionen att skicka läsaren till nytt och annorlunda. Vi som delar resan är nyfikna på E.O. Wilsons ord om vår tids karusell i fusion: våra stenålderskänslor, våra medeltida institutioner och vår gudalika teknik.

Romanen Fjäder från en katt i sviten om Tsunamiprojektet följer 13-åriga Marisha på en flykt genom framtidens USA – efter en stöt som nästan kostade henne livet – i ett sökande efter mening, nära vänskap och sin egen roll i världen. Gäller det inte oss alla? Vårt syfte på jorden?

Glädje vi delar

På samma vis angår kreativiteten oss alla. Läsa, skriva, leva. Det är ett äventyr som ger lyskraft åt våra drömmar och att skapa – sig själv tillmötes – och ibland påminns jag genom recensioner och omdömen som droppar in. Som när DAST magazine recenserade: ”Boken liknar inget annat du någonsin läst, bläddrat i eller hållit i din hand. Praktverket är utan konkurrens årets mest gripande, engagerande och TYNGSTA bokupplevelse som kräver total underkastelse.” Vilket förklarar vad jag hoppats uppnå med Fjäder från en katt. Här ser jag kreativiteten som sin egen energi, bränslet vi underkastar oss, vars glädje vi delar.

Lev nytt

För många av oss handlar litteraturen om ett sökande och om nya upptäckter. Det kan komma till uttryck genom att läsa eller skriva böcker vi till en början inte riktigt begriper. Att närma sig gränsen till nya upptäckter blir – ibland – också den magiska kompassen mot ett möte. Kanske en strävan för den som skriver, ett medvetet val för den som väljer att läsa. Och för kulturen en möjlighet att öppna upp nya världar åt människor. För kulturjournalistiken, gissar jag, ett öppnande av litteraturen för fler läsare.

Vi får anta att vi är många som bidrar till och bygger det litterära samtalet. Och bygga måste vi. Läste någonstans, en kulturchef för en svensk tidskrift som månade om det absoluta värdet av att få fler att möta det oväntade i form av konst, litteratur och nya idéer. Tack, en strof värdig vår samtid.

Fjäder från en katt

Fjäder från en katt

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-15
  • ISBN: 9789189308435

Samtid i framtid

Jag har sett det förflutna, nuet och framtiden. Vår tid klär sig i science fiction och i somras meddelade Facebook att man har tillsatt ett metaverse-team. Vårt metaversum handlar om ”ett förkroppsligande internet”: konvergensen mellan en fysisk, förstärkt och virtuell verklighet. Välkommen till Tsunamiprojektets blandvärld.

Även om läsaren bjuds på dystopiska miljöer skriver inte romanen in sig i den klassiska dystopiska traditionen, släktskap finns med många grenar inom familjen framtidsskildringar. Här blir sannolikt behållningen – utöver spänningen och dramat – själva speglingen av vår nutid och rörelsen mot tankeexperimentens arena. Vi behöver det.

Ingenting är som det synes vara

Fjäder från en katt är ett omfångsrikt verk, inte bara sett till sidantal, som vill utmana våra förutfattade meningar och påminna oss om att allt inte är vad det först ser ut att vara. Som BTJ lyfter i sin recension: ”Med ett poetiskt språk, som bitvis för tankarna till William Gibsons opålitliga och hallucinatoriska framtidsvisioner, skildras en intresseväckande värld där gränsen mellan verklighet och inbillning ständigt är i rörelse, och det är en första del som ger mersmak inför fortsättningen.”

Kreativiteten – drömmarna och litteraturen i dess mylla – kan ge grogrund för nytt och levande. Växer gör vi i samklang. Så, vilka världar sätter vi i händerna på oss själva?

John Garpike, författare

Mer info på tsunamiprojektet.se
Följ @johngarpike på Instagram

Fjäder från en katt

Fjäder från en katt
Serie Tsunamiprojektet (1)
Författare
Medverkande
Förlag Ekström & Garay
GenreFantasy och science fiction
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor629
Vikt1371 gr
Utgiven2021-05-15
SABHc
ISBN 9789189308435
Du litar blint till vad du ser och upplever. Gör inte det. Visst, världen är en plats vi tror oss begripa. Vi har löst alla gåtor, våra sinnen övertygar. Lever i en tid utan mysterier? Men om hundra år anar vi sanningen. För hur förklarar vi den röda och blå månen som dykt upp på himlen? Snart nog inser vi att våra sinnen är begränsade. Och du, min vän. Du är grundlurad.
USA år 2121. Bortom monsterstäderna rör sig de övergivna. Och världens mest eftersökta person: Marisha Fowles. Senaste stöten kostade henne nästan livet. Minnet sviker henne. Inte konstigt. Värre kval väntar den som stjäl Tsunami ur regimens innersta kärna.
På flykt vänds Marishas liv upp och ner. Det enda hon tror sig säkert veta är att Tsunami är mänsklighetens enda hopp om en ljusare framtid. Eller vad är Tsunami? Ett koncentrat av mörk materia? Mörka energier i sin renaste form?
Äventyret drar in Marisha i en dramatisk jakt som utmanar både hennes verklighet och hennes inre. I en värld där regimen 9 inte skyr några medel står hoppet till en salig blandning hjältar, förenade i tron att Tsunami gör skillnad. Och måste skyddas till varje pris.
John Garpike har skapat en fantasirik och fartfylld berättelse, som tar dig bortom allt du tar för givet. Med en ton av såväl A Clockwork Orange som The Matrix och Alice i Underlandet ställs världen på sin spets. Lika delar intriger, vänskapsband, svindlande teknologi och filosofi borgar för en läsupplevelse av sällan skådat slag. Framtidsskildringen ger upphov till frågor om vår egen tid, och världen vi håller på att skapa. Fjäder från en katt är första delen i science fiction-sviten om Tsunamiprojektet.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se