Spanska författaren Almudena Grandes är död – blev 61 år

Den spanska författaren Almuneda Grandes är död. Hon blev 61 år. Arkivbild: Henning Kaiser/picture-alliance/dpa/AP.

Författaren Almudena Grandes har avlidit, rapporterar AFP och citerar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
”Vi har förlorat en av vår tids största författare”, skriver han på Twitter.

Almudena Grandes föddes i Madrid 1960 och jobbade som kolumnist innan hon fick sitt genombrott med den erotiska novellen Lulú 1989. Novellen orsakade skandal i Spanien då den vid utgivningen ansågs skildra sex ur ett kvinnligt perspektiv på ett explicit sätt.

Novellen översattes till flera språk och gavs även ut på svenska 1992. Hon skrev fortsättningsvis flera romaner, bland annat Malena från 1994, Pojken som läste Jules Verne 2014 och Manolitas tre bröllop.

2010 inledde Almudena Grandes ett ambitiöst litterärt projekt i sex delar ”Episodios de una guerra interminable” (ungefär ”Episoder från ett evigt krig”), som utspelar sig under åren efter det spanska inbördeskriget.

2016 besökte hon Sverige och framträdde på Internationell Författarscen i Malmö, samt på Stockholm Literature. I en intervju på sitt svenska förlag Norstedts hemsida beskrev hon sig själv som ”republikan och vänsterradikal”.

Almudena Grandes var i Spanien känd för att regelbundet skriva vassa krönikor för tidningen El País och i oktober avslöjade hon att hon fått en cancerdiagnos.

”Jag har skrivit många komplicerade texter i mitt liv. Men ingen som denna”, skrev hon.

Almudena Grandes blev 61 år.

Boktuggs fotnot: Senast utgivna boken på svenska av Grandes är Mannen som dog två gånger (2020)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL