Ida Börjel får Region Skånes kulturpris 2021

Poeten Ida Börjel. Foto: Pressbild Nirstedt/litteratur

Poeten Ida Börjel får Regions Skånes kulturpris 2021 för ”en engagerad diktning som aldrig viker undan”.

Motivering: Region Skånes kulturpris 2021 uppmärksammar ett lyriskt författarskap med stor konstnärlig kraft. Hon är en av Sveriges skarpaste poeter, som med ett sällsynt gehör och vass humor undersöker de språkliga och samhälleliga strukturer som genomsyrar våra liv. Det är en engagerad diktning som aldrig viker undan, som synar samtiden och blottlägger världens och människans utsatthet.

2021 års kulturpris går till poeten Ida Börjel, som egensinnigt och konsekvent visar att språk är makt.

Ida Börjel är född 1975 och bosatt i Malmö. Hennes tre första diktsamlingar gavs ut av OEI editör. Det var Sond, 2004, Skåneradio, 2006 och Konsumentköplagen : juris lyrik 2008. De har belönats med en mängd litterära priser, bland annat Borås Tidnings debutantpris, Mare Kandre-priset och Sveriges Radios lyrikpris. Diktsamlingen Ma (2014) kom ut på Albert Bonniers förlag och nominerades till Augustpriset det året och gav henne även Gerard Bonniers lyrikpris 2015.

Förra året kom Ida Börjel med Böcker I-III på Nirstedt/litteratur (som samlade hennes tre första böcker, Sond, Skåneradio och Konsumentköplagen: juris lyrik) och Arvodet – Marginalintäkten på Anti.

Om Region Skånes kulturpris

Kulturpriset ska tilldelas en nu verksam person som i sitt konstnärliga skapande bidrar till förnyelse och utveckling av kulturlivet. Kulturpriset ska således främja den fortsatta karriären och gagna konstnärskapet. Personen ska ha anknytning till Skåne.

Priset kan delas mellan högst två personer. Prissumman för 2021 är 100 000 kronor. 

Årets kulturpris delas ut på Region Skånes Rantafej som äger rum på Dunkers kulturhus i Helsingborg den 24 november. 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL