5 medicinska thrillers – boktips av Anna Grönlund

Anna Grönlund, läkare och författare. Foto: Olof Grönlund

Läkaren Anna Grönlund debuterar som författare i november 2021 och tipsar här om fem spännande, skruvade och läskiga böcker med medicinskt tema.

Anna Grönlund är läkare och fd stamcellsforskare. För fem år sedan hamnade hon mitt i stridens hetta kring den numera ökände Paolo Macchiarini på Karolinska Institutet när hon som doktorand delade labb med hans team.

Ur erfarenheterna växte en skruvad skönlitterär forskarthriller fram, som utforskar människokroppens sköra gränser och jakten på äkthet. Den 9 november 2021 släpptes hennes debutroman Av kött och blod (Ordfront förlag).

– Det var min forskningshandledare som anmälde Macchiarini. Det blev en stor affär. En dokumentärserie och artiklar i världspressen. Uppdrag Granskning begärde ut alla mina mail. Påven var inblandad, och Putin, kanske Tupac, eller allihop eller ingen av dem. Allt jag trott var sant visade sig vara groteskt förvrängt, säger Anna Grönlund.

Anna Grönlund bor sedan flera år på Gotland med man och barn och arbetar till vardags som läkare på akutmottagningen på Visby Lasarett. Anna är uppväxt i North Carolina i USA och i Stockholm och innan hon bestämde sig för att bli läkare läste hon genus-, film- och litteraturvetenskap. Hon har bott i bl a Tjeckien, Kambodja, Frankrike och Chile.

5 rysliga thrillers med medicinskt tema

Frankenstein av Mary Shelley
”Alla vet vad den handlar om men hur många har läst den? Mycket mer än en monsterskräckis, denna proto-sci-fi om läkarstudenten som går bananas och börjar gräva upp lik.”

Crash av JG Ballard
Crash handlar om författarens alias Ballard, en man som råkar ut för en hemsk bilolycka, och som ett skruvat sätt att hantera traumat börjat umgås med ett gäng som erotiserar trafikolyckor. Det går såklart inget vidare.”

Novellen ”Guts” (ur boken ”Haunted”) av Chuck Palahniuk
”Palahniuk är mest känd för att ha skrivit Fight Club men han gör sig allra bäst i novellform. Under en uppläsning av denna svimmade två pers och en kräktes, säger han i alla fall. Jag tänker inte ens berätta vad den handlar om för då kommer ni inte läsa.”

En annans ansikte av Kobo Abe
”En brännskadad man bygger ett ansikte av plast. Men vad händer när man bär en annans ansikte? Kobo Abe var läkare och kallas ibland Japans Kafka. Denna märkliga bok är bland hans mest spännande.”

The Coming Plague av Laurie Garrett
”Tyckte ni covid var läskigt? Vänta bara. Denna fackbok om pandemin som snart kommer har just släppts igen med nytt förord.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter