Författaren Orhan Pamuk riskerar åtal för uppvigling

Författaren Orhan Pamuk. Arkivbild: Terje Bendiksby/NTB.

Orhan Pamuk riskerar att ställas inför rätta för bland annat uppvigling. Åklagare utreder om den turkiske Nobelpristagaren i litteratur kan åtalas för sin nya roman ”Pestnätter”, skriver Dagens Nyheter.

Enligt vissa läsare kan det tolkas som att en av huvudpersonerna i romanen har lånat vissa drag från den turkiska republikens grundare Mustafa Kemal Atatürk, något Pamuk bestämt tillbakavisar.

– ”Pestnätter” är en historisk roman. Atatürk nämns inte vid namn. Där finns inga gömda eller inlindade omdömen om honom, säger han till DN.

Förundersökningen mot Pamuk lades nyligen ned av Istanbuls chefsåklagare, men beslutet överklagades till en högre instans som gav order om att fortsätta driva målet. I Turkiet är det förbjudet att förolämpa statsgrundaren, inklusive mild kritik och diskreta skämt.

Pamuk riskerar tre års fängelse vid en fällande dom.

Boktuggs fotnot: Den senaste boken utgiven på svenska av Pamuk är Den rödhåriga kvinnan.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL