Denna artikel sponsras av författare/förlag

Anna Ehn släpper ny roman om livet efter ätstörningarna

Anna Ehn, journalist och författare. Foto: Eva Lindblad

I dagboksromanen Ormen i mig skriver Anna Ehn om en ung kvinna som försöker skapa sig en ny identitet som frisk efter en lång sjukdomstid.

Journalisten Anna Ehn debuterade som författare 1995 med den kritikerrosade romanen Vårfrost om 12-åriga Klara som blir svårt anorektisk. Hon har därefter skrivit böcker för barn, unga och vuxna, både fakta och fiktion. I augusti 2021 släpptes faktaboken Mamma med ätstörning, som hon skrivit tillsammans med Leone Milton.

Sommaren 2021 kom även den skönlitterära boken Ormen i mig, en dagboksroman om 20-åriga Majken som har en historia av ätstörningar, och som nu söker sin nya identitet som frisk. Boken är riktad till unga vuxna men är även lämplig för vuxna.

Anna Ehn har själv haft ätstörningar, och sjukdomen har i mångt och mycket präglat hennes liv.

– Det är ett fält jag kan något om, och som jag personligen har ett behov av att tränga djupare in i. Det finns spänningar i min egen historia som lämpar sig väl att utforska i romanens form – och som, trots sin stundtals rätt mörka tematik, är väldigt spännande och roligt att skriva om, säger Anna.

I romanen börjar Majken plugga till journalist, träffar nya vänner och bli kär för första gången. Dock hänger sjuka tankar och beteenden kvar, och gör tillvaron svår. 

– Ätstörningen är djupt inristad i henne, och visar sitt fula tryne ibland. Ofta när hon blir pressad över något eller det är situationer hon inte riktigt klarar av att hantera. Hon har höga krav på sig själv, och om hon inte tycker att hon lever upp till dem, börjar tankarna rotera i destruktiva banor.

– Jag vill försöka tränga in under huden på huvudpersonen Majken och gestalta hennes kamp inifrån. Jag tror att många kan känna igen sig i den här gråzonen då man visserligen inte är sjuk men inte heller frisk. Man ska försöka skapa sig ett nytt jag. Och det är svårt. Sjukdomen har varit en form av trygghet, kanske under många år. Nu är man utkastad i verkligheten. Och det är spännande och fantastiskt – och otroligt komplicerat.

Ormen i mig

Ormen i mig

  • Förlag: Juniperus förlag
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-24
  • ISBN: 9789151982649

Anna Ehn säger att det behövs fler berättelser om just den här perioden, ”på andra sidan sjukdomen”, det här mellanläget som många människor lever i under väldigt lång tid.

– Ätstörningar är inte sjukdomar med tydliga slutpunkter. Tillfrisknandet är en process, där bakslag ofta ingår. Det är viktigt att förmedla den kunskapen, så att människor inte känner sig misslyckade och hamnar i nya, negativa spiraler om de ätstörda tankarna fortsätter att dyka upp. Det är normalt, det är den ångesthantering man är van att ta till. Det betyder inte att man är tillbaka i sjukdomens grepp. Att vara frisk handlar mycket om att hantera de tankar och känslor som dyker upp. Inte om att tankarna inte alls ska få finnas, för det är nog omöjligt, säger Anna och fortsätter:

– Men det främsta skälet till att jag valde att skriva om den här perioden, var att den kändes spännande rent litterärt att gå in i. Jag lockades att kliva in i Majkens vardag, och dyka in i hennes kamp för att navigera i tillvaron – och försöka gestalta den på ett sätt som känns trovärdigt och sant.

Boken är en dagboksroman, och det var när dagboksformen dök upp som Anna kunde börja skriva på allvar. Hon hade under en tid tänkt att hon ville skriva om den här perioden i Majkens liv – men hon visste inte hur. Så var hon lärare på en skrivarkurs på en folkhögskola och gav eleverna i uppgift att skildra ett skeende i dagboksform. Samtidigt gjorde hon själv övningen.

– Och då dök Majkens röst upp. Och jag älskade den! Den kändes så energirik, spänstig och rörlig. Dagboksperspektivet är ju extremt subjektivt. Jag som författare är totalt hänvisad till Majkens blick. Det hade kanske kunnat upplevas som begränsande, men jag kände tvärtom. Att den tydliga ramen gav svängrum och utrymme för att leka med språket.

Har du själv erfarenhet av att skriva dagbok?
– Från och till under livet har jag skrivit mycket dagbok. Men min egen privata dagbok ser helt annorlunda ut än Majkens. Den är oläslig för någon annan än mig själv. Däremot delar såklart mitt eget dagboksskrivande samma drivkraft som Majkens: att försöka få ordning i kaos och känslostormar.

Tycker du att det pratas tillräckligt om ätstörningar idag? Finns det kunskap om sjukdomen även bland unga?
– Mitt intryck är att det pratas en hel del om ätstörningar bland unga, och även om psykisk sjukdom i ett bredare perspektiv. Vilket är bra, ja, nödvändigt. Men fortfarande skäms många över sina ätstörningar. Det är sjukdomar omgärdade av skam och stigma. Och anhöriga, närstående, lärare, vårdpersonal är ofta rädda att göra fel, eller förvärra situationen, när de närmar sig en person med en ätstörning. Det florerar myter om vem som blir sjuk och varför. Som till exempel föreställningen att alla ätstörda är magra anorektiker i tonåren. Så är det inte. Den vanligaste diagnosen är hetsätningsstörning, och i den kategorin är de flesta normal- eller överviktiga, och ofta lite äldre. Det går med andra ord oftast inte att se på en person att den har en ätstörning. Så nej, även om det pratas en hel del om ätstörningar idag, är det inte tillräckligt. Vi måste prata mer, lära oss mer, forska mer. Skriva mer!

Om författaren

Anna Ehn är journalist och författare, född 1970 i Umeå och sedan 20 år bosatt i Uppsala. Hon har tidigare arbetat på Upsala Nya Tidning, och skriver nu på frilansbasis för bland annat Svenska Dagbladet. I syfte att ge ut litteratur och sprida kunskap om ätstörningar har hon startat Juniperus förlag.

Hon debuterade 1995 med romanen Vårfrost, och har därefter bland annat skrivit ungdomsromanen Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd och bilderboken Pelé, Kaká och jag. Tillsammans med författaren Mia Öström har hon skrivit två barnboksserier, dels om Sally, dels om valpen Pyton.

Läs mer på juniperusforlag.se

Ormen i mig

Ormen i mig
Författare
Medverkande
Förlag Juniperus förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatFlexband
SpråkSvenska
Antal sidor238
Vikt300 gr
Utgiven2021-06-24
SABuHc
ISBN 9789151982649

Majken har lämnat ormen bakom sig. Sjukdomen. Den som har plågat henne så länge.

Nu är det nya Majken som gäller! Som pluggar till journalist. Som ska ta dykcert. Som träffar bästa vännen Edith och blir kär i Viktor - och kanske i Karl. Som lyser upp ett rum.

En Majken som är frisk, som håller sina rutiner och aldrig mer ska kräkas.

Men ormen ger sig inte utan kamp. Ibland sticker den fram sitt giftiga huvud och öppnar gapet. Och Majken sugs in, igen.
Kommer hon någonsin att bli fri?

Anna Ehn skildrar Majkens kamp för att bli slutgiltigt fri från ätstörningens mönster, och kliva ut i livet som frisk. Det är också en berättelse om vänskap och kärlek, och om skrivandets kraft. Och om friheten i att dyka djupt ner under vattnet.

Anna Ehn (född 1970) är författare och journalist. Hon debuterade 1995 med den kritikerrosade romanen Vårfrost om 12-åriga Klara som blir svårt anorektisk.


Sagt om Ormen i mig:

Upsala Nya Tidning, 1/8-2021: ”Hur ska man skriva om ätstörning och den svåra vägen ur det så att det blir begripligt? Jo, precis just som Anna Ehn gör, i till synes aningslös dagboksform, rakt upp och ner, dag efter dag mellan hopp och förtvivlan."


@batzybooks: "Alla borde läsa denna bok, den visar en verklighet, naken och ärlig. Läs den för att lära sig något om sjukdomen, läs den för att lära dig något om dig själv eller läs den bara för att. Bara du läser den! "


@alskar_att_lasa: "En stark och gripande bok om ett oerhört viktigt ämne!"


@laslustan: "Jag tycker att all skolpersonal på högstadieskolor och gymnasiet samt personal på ungdomsmottagningar bör tipsas om att läsa. Varje skolbibliotek på högstadiet och på gymnasienivå borde även ha en kopia. Kanske föräldrar eller stödgrupper för anhöriga till ungdomar och vuxna med ätstörningar har nytta av denna för en större insikt."


@sarasbokhyllor: "Det är så välskrivet och trovärdigt. Jag blir så berörd och engagerad. Språket är så bra. Det är knivskarpt."


@boksann: "Jag (sträck-)läser med tårar i ögonen, hopp i bröstet, pyrande ilska, förtvivlan, medkänsla, empati. Det är en oerhört skickligt skriven bok."


@1bok2katter3kopparte: "Ormen i mig är läsning som drabbar mig så att det blir svårt att recensera boken. Jag känner så mycket med Majken, berättelsens huvudperson. Att boken är skriven i dagboksform gör också att tilltalet blir så personligt."


@tankaromlitteratur: "Jag tror aldrig jag läst en sådan ingående, intressant och trovärdig historia om ätstörningar innan."


Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se