Denna artikel sponsras av författare/förlag

Therese Petersons debutroman lockar till både fniss och eftertanke

Therese Peterson. Foto: Privat

Samtidsromanen Blommornas väg av Therese Peterson lockar med humor för att ge fler insikt om en allvarlig och verklig situation: abortförbudet i El Salvador.

För tre år sedan tog Therese Peterson en ordentlig paus från en vardag som snurrade på åt fel håll. Samtidigt föddes tanken på att tillbringa några månader utomlands, det var en känsla av ”nu eller aldrig”. Hon hamnade i Worthing, en liten stad vid Engelska kanalen, som bjöd på solskådespel, tidvatten och stundtals friska vindar.

– En perfekt plats för mig, säger Therese. Jag kunde verkligen släppa allt hemma och låta nya tankar härja fritt. Någon vecka innan jag åkte till England hade jag läst en artikel från Amnesty om situationen för kvinnor i El Salvador. Jag läste på mer om landet. En story kom upp i mitt huvud, den slog rot och jag började skriva. Hade jag inte tagit beslutet att ta en paus från vardagen och åka iväg hade boken aldrig blivit till. Det är fascinerande hur stor påverkan vissa beslut har i livet.

Blommornas väg släpptes i juli 2021 och är hennes debutroman. Den utspelar sig dels i Sverige, dels i El Salvador.

– I El Salvador råder totalt abortförbud, som gör att alla kvinnor misstänkliggörs, även de som får missfall eller andra komplikationer under graviditeten. Det är inte ovanligt att kvinnor döms till 20–30 års fängelse för abort/mord, enligt Amnesty, säger Therese och fortsätter:

– Att läsa om konsekvenserna av abortförbudet i El Salvador gjorde mig upprörd. Eller rättare sagt förbannad. Dessutom skämdes jag för att jag inte var medveten om hur situationen såg ut. Det kändes helt enkelt viktigt att försöka uppmärksamma det. Jag vill dock betona, som jag också skriver i slutordet, att jag inte vet hur det känns att leva med en rädsla över rättsliga påföljder vid missfall. Jag har diktat upp en historia, där också en kvinna i Sverige tar mycket plats.

Blommornas väg

Blommornas väg

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-07-07
  • ISBN: 9789189335844

Huvudkaraktärerna i Blommornas väg är två kvinnor. Marianella i El Salvador är lite drygt tjugo år och gift med Iker. De bor på en gård och odlar bland annat kaffe. Marianella drömmer om en familj men också om att bli mer självständig. Hon tar för sig mer och mer. Jo-Anna i Sverige är medelålders, singel och pendlar mellan framåtanda och självömkan. I sin törst efter uppskattning hamnar hon lite snett men tvingas omvärdera sina val.

– Trots att bokens kärna grundar sig i en mycket allvarlig situation och angeläget ämne kände jag tidigt att jag ville göra boken ”lätt” med lågmäld subtil humor. Dels för att jag upptäckte att det var mitt sätt att skriva. Dels för att jag på så sätt hoppas nå en bredare läsekrets för att nå ut med budskapet. Jag hoppas att någon läsare sätter kaffet i halsen, så där lagom mycket. Gärna av fniss, men ännu hellre på grund av en insikt, säger Therese.

Vad syftar titeln Blommornas väg på? 
– I El Salvador finns en vacker väg som kallas för Ruta de las Flores (Blommornas väg). Vägen passerar fem pittoreska städer och är en av de mest besökta destinationerna i landet. Det är också i det området som handlingen i El Salvador utspelar sig. Dessutom gillar jag att tänka på Marianella och Jo-Anna som blommor, vars vägar vi får följa.

Till en början skrev Therese bara på utan att egentligen tro att det verkligen skulle utmynna i en roman. När hon började inse vad som var på gång styrde hon upp innehållet mer. Början och slutet av boken hade hon klart för sig ganska tidigt.

– Jag hade verkligen ingen koll på vilket jobb som skulle krävas för att få allt på plats. Inte heller att så mycket av det som var med i första utkastet skulle kastas längs vägen. Men det har absolut varit värt varenda timme, ingen tvekan där!

Har du något nytt skrivprojekt på gång? 
– Efter inspiration från en vän försöker jag skriva en historia på bara 55 ord. En rolig utmaning! Större skrivprojekt har jag inte tid till i dagsläget. Men visst kittlar tanken, särskilt efter den enormt fina respons jag får från de som läst och lyssnat på Blommornas väg. Det är en mycket välkommen egoboost efter allt slit, säger Therese.

Om författaren

Therese Peterson bor i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Hon har två vuxna barn. Hon beskriver sig som en ”frisksportare” som gillar utmaningar och uppförsbackar. Senaste resan gick till Albanien, där hon kuskade runt ensam några dagar. Hon älskar att utforska nya platser. Blommornas väg är hennes debutroman.

Blommornas väg

Blommornas väg
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor491
Vikt0
Utgiven2021-07-07
SABHc
ISBN 9789189335844
Lågmäld humor och eftertanke! Följ med på irrationella tankebanor bland Skogskyrkogårdens gravstenar, möt en bister verklighet vid foten av Volcán de Santa Ana och kanske fnissar du åt stereotypa könsroller. I byn Apaneca i El Salvador är Marianella och Iker Moreno omgivna av böljande kaffeodlingar och blomsterprakt. En oviss skördeperiod närmar sig samtidigt som familjehistorier kommer upp till ytan. Framtidsdrömmarna kan snabbt krossas då Marianella riskerar att bli fängslad för mord som inte ens har begåtts. Efter ett magplask på Lidingö i Stockholm får Jo-Anna Berg tillfällig tröst av Alfonso från El Salvador. Därefter tar kaksmet och irrfärder på Skogskyrkogården vid. En stulen plånbok leder vidare till ett politiskt engagemang som lockar med bekräftelse. Jo-Anna konstaterar att ’det är fan på tiden’. I själva verket är hon på väg åt ett helt annat håll. Blommornas väg är en roman om det som tyvärr sker och det som möjligtvis skulle kunna hända.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se