Denna artikel sponsras av författare/förlag

Josefin Olsson skriver om romantik och dejting i Malmö

Författaren Josefin Olsson. Foto: Privat

I feelgoodromanen Inget att förlora tar Josefin Olsson med läsarna till dejtingdjungeln och låter en romantisk berättelse utspela sig i hemstaden Malmö.

Debutförfattaren Josefin Olsson från Malmö släppte sin första roman Inget att förlora i juni 2021. Det är en bok som hon började skriva på redan för tio år sedan.

– Jag har alltid älskat att skriva, men det var inte förrän jag pluggade till studie- och yrkesvägledare som bitarna föll på plats. Då kunde manuset som jag börjat på för tio år sedan äntligen skrivas om och bli färdigt, säger hon.

Kärlekshistorier i olika former har alltid varit Josefins favoritgenre, och hon nämner Simona Ahrnstedt som en stor inspiration.

– Jag älskar romantik och gillar att få folk att le. Humor och kärlek är centralt i det jag skriver.

Romantiken återspeglas även i debutromanen. Ett centralt tema i Inget att förlora är dejting, och Josefin har delvis tagit inspiration från egna och kompisars erfarenheter av att befinna sig i dejtingvärlden.

– Jag har själv varit där, och det är spännande, säger Josefin. Samtidigt är det få som vågar binda sig för det finns hela tiden någon ny person runt hörnet, och många är rädda att missa något. Det är så individualiserat idag, alla ska bli den perfekta versionen av sig själv helst innan man träffar någon. Men hur ska två personer som är sitt perfekta jag kunna smälta samman?

Inget att förlora

Inget att förlora

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-18
  • ISBN: 9789189335875

Josefin beskriver sin bok som en mysig feelgood som handlar om två personer som bär på känslomässiga sår. Jonathan, som skuldbelägger sig själv efter en tragisk olycka och därför inte släpper någon nära. Och så Anna, som tidigt blev föräldralös och växte upp hos sin farmor, och som är stark i sig själv men samtidigt ändå alltid känt en ensamhet.

– Anna försöker dejta då hon vill hitta en partner, men det är svårt i en dejtingvärld där de flesta bara vill vara fria och slippa ansvar. När Anna och Jonathan möts parar Jonathan ihop henne med en kollega, men märker att han själv påverkas av hennes humoristiska personlighet och smarta tankar. Men han kan inte involvera sig med henne då det skulle sätta allt han lovat sig själv de senaste åren på spel, berättar Josefin.

Det är en berättelse om att ensam kanske inte alltid är starkast och att det kan vara viktigt att våga släppa in någon för att komma vidare. 

– Man ska våga släppa in en annan person, och man ska våga prata om sitt liv och sina känslor, säger Josefin.

Boken är en feelgood men innehåller samtidigt en del svärta, hur tänker du om det?
– Jag ville att boken skulle vara lättsam, även om den innehåller jobbiga grejer. Det kanske speglar mig lite som person, även om saker är jobbiga försöker jag komma vidare genom att hitta det positiva. Jag vill också gärna få läsarna att tänka efter. 

Josefin är uppvuxen i utkanten av Malmö och har bott i staden i större delen av sitt liv. Så det kändes självklart för henne att låta debutromanen utspela sig där.

– Jag har en stark relation till Malmö, staden betyder mycket för mig. Under tiden jag skrev boken bodde jag i Helsingborg och då var det kul att minnas tillbaka till Malmö. Alla miljöer i boken är befintliga platser, även om jag fokuserar mer på känslor och personer än på miljöbeskrivningar.

Josefin skriver nu både på en uppföljare och på del tre samtidigt. Tanken är att det ska bli tre böcker som handlar om samma kompisgäng som karaktärerna från Inget att förlora ingår i, men med nya huvudpersoner i varje bok.

– Jag har lärt mig jättemycket om själva skrivprocessen under arbetet med första boken. Det viktigaste för mig var att tro på mig själv och inte fundera på vad alla andra ska tycka. När jag släppte de tankarna så kom boken, säger Josefin.

Om författaren

Josefin Olsson är en kreativ person som är född och uppvuxen i Malmö. Efter att ha tillbringat de senaste fem åren i Helsingborg är hon nu tillbaka i sin hemstad, där hon bor med sin sambo. Hon är aktuell med sin debutroman Inget att förlora som kom ut sommaren 2021.

Inget att förlora

Inget att förlora
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor227
Vikt350 gr
Utgiven2021-06-18
SABHc
ISBN 9789189335875
En varm och nutida feelgod-roman med Malmö som kuliss.   Jonathan Eriksson är en omtyckt personlig tränare som träffar kvinnor utan att blanda in känslor. En gång i tiden var han bekymmerslös och lycklig, men nu brottas han ständigt med skuldkänslor efter en traumatisk olycka fyra år tidigare. Anna Wallin är som föräldralös van vid att klara sig själv, men undran om varför modern lämnade henne för snart 30 år sedan är ständigt närvarande. Samtidigt försöker hon navigera i den nutida dejtingdjungeln där allas behov av frihet gör att ingen vågar binda sig. När de genom gemensamma vänner möts, parar Jonathan ihop henne med en kollega. Det han inte är beredd på är hur han själv påverkas av hennes klockrena resonemang och humoristiska personlighet. Men att involvera sig med henne är såklart en omöjlighet då det sätter allt han lovat sig själv de senaste åren, på spel.   Josefin Olsson är född 1992 i Malmö. Hon har alltid varit intresserad av hur relationer fungerar och brinner för att förstå och hjälpa människor. Inget att förlora är hennes debutroman.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se