Journalisten och författaren Staffan Skott är död

Staffan Skott
Staffan Skott har avlidit. Bild från 1999. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Journalisten, författaren och Rysslandskännaren Staffan Skott har avlidit, uppger hans dotter Julia Skott för TT.

Staffan Skott skrev sammanlagt 17 böcker, till största delen om Rysslands och Sovjetunionens historia. Bland dem Det nya Ryssland och arvet efter Sovjet (2009), ”Alla dessa Bernadottar” (1996), ”Romanovs” (1992) och ”Liken i garderoben”, om Vänsterpartiets historia.

Han översatte ett antal författare, bland dem Nikolaj Gogol och Anton Tjechov, till svenska. 2009 tilldelades han Samfundet De Nios översättarpris för sitt arbete.

Staffan Skott föddes i Ludvika 1943, men flyttade med familjen till Gävle och började i tonåren skriva för Arbetarbladet. Han gick tidigt med i SSU och senare Socialdemokraterna.

Han blev medarbetare på Aftonbladets kultursidor och fick 1981 fast anställning på Dagens Nyheter. Där jobbade han på Namn och Nytt-redaktionen och skrev kåserier samt redigerade. Efter pensionen 2008 flyttade han till Cambridge i Storbritannien, där hans hustru Maria fått professorstjänst.

Han avled i Stockholm. Staffan Skott blev 78 år.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL