Debutanten Henrik Lenngren. Foto: Peter Holgersson

Henrik Lenngren debuterar med bok om Vasaloppet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

”Skriv en saga”, sa min skånska lågstadielärarinna som pratade om ”målln” istället för moln och som behärskade konsten att krita på griffeltavlor utan att rispa djupa fåror i våra öron och själar. Fram växte historien om Mix och Trix, två detektiver som drev byrån ”Skumma polarna” och som gjort det till vana att skugga Jätten och Tjockskallen. En osammanhängande berättelse, ska villigt erkännas, även om den ibland plockas fram som godnattlitteratur när döttrarna rotar i bokhögen.  Med snirklig handstil, markerat i rött, fick jag ändå omdömet: ”Bra och spännande!” – och det väckte något inom mig. 

Sedan dess har jag skrivit, mest för mig själv men också för andra. Som frilansskribent har min byline flimrat förbi i en och annan tidning genom åren.

Nu har jag skrivit en bok om min stora passion i livet: Vasaloppet. Ur 90 personers perspektiv har jag velat skildra det magiska, mytiska och historiska. Men jag ser det också som en slags ”kokbok” med recept för alla som vill ta sig an äventyret.

Vasaloppet : 90 Kvinnor och Män i fäders spår

Vasaloppet : 90 Kvinnor och Män i fäders spår

Vasaloppets själ, det magiska, mytiska och historiska, genom nittio ögonpar.

2022 firar Vasaloppet 100 år. Närmare 600 000 personer har sedan det första Vasaloppet åkt skidor från Sälen till Mora. Resan är sig aldrig lik. Ibland utsätts de åkande för vattenfyllda stråk, iskanor och spösnö i bitande sydostvind. Läs mer »

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »