Svenska barnböcker som trycks i Kina blir dyrare i coronakrisen

Chinatopix/AP/TT Containerhamnen i kinesiska Qingdao. Arkivbild.

Flera svenska förlag höjer priserna på sina barnböcker, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Orsaken är pappersbrist och den pågående containerkrisen i världshandeln, med längre väntetid och högre transportpriser på importprylar från Kina. Svårigheterna rör främst de lite mer tekniskt avancerade barnböckerna – med till exempel ljudmoduler, luckor och tyger – som ofta trycks i Kina.

– Allt som fraktas sjövägen har dragits med leveransproblem. I början av pandemin uppstod en obalans i logistiken när stora hamnar stängdes ner på grund av covid och kö uppstod hos transportörerna. Böcker som skulle släppts nu i augusti har inte kommit fram, säger Elin Lundh, barnboksansvarig på förlaget Lind & Co, till Kulturnyheterna.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL